Subota, 17.04.2021.

Više od 200 penzionera iz Starog Grada uživalo na izletu na Bjelašnici, birali mis i mistera

Dame su izabrale najvitalnijeg penzionera, a muškarci najvitalniju penzionerku među njima

Općina Stari grad u Sarajevu danas za svoje penzionere organizirala izlet na Bjelašnicu. Više od 200 penzionera se družilo uz poseban program terapijskih vježbi koje su za njih pripremili iz općinskog Centra za promociju i unapređenje zdravlja. Uz smijeh, pjesmu i igre, penzioneri su uživali i u svježem zraku i dobrom zalogaju.

Stručno osoblje Centra za promociju i unapređenje zdravlja pružilo im je mogućnost mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi, a onima kojima je potrebno podijeljeni su i glukomati.

Ovo je postalo već tradicionalno druženje starogradskih penzionera povodom Dana Općine Stari Grad, ali je ove godine termin prolongiran zbog loših vremenskih uvjeta u maju kada je izlet trebao biti održan.

Da bi druženje bilo zanimljivije ove godine učesnicima je predloženo da se takmiče u društvenim igrama. Kako je rezultat bio neizvjestan do kraja, dame su izabrale najvitalnijeg penzionera, a muškarci najvitalniju penzionerku među njima.

Titule i linte pripale su Fadili Penava i Mustafi Prljači. Penava je 53-godišnja penzionerka sa Širokače koja je zbog bolesti nažalost prijevremeno penzionisana.

- Drago mi je što sam pristala danas doći ovdje ima nas svih godišta, lijepo nam je i zabavljamo se. Nama penzionerima malo treba, dovoljno je da znamo da neko misli na nas, kao što to radi Općina Stari Grad i od srca vam hvala - kazala je Penava.

Penavi i Prljači, simbolične poklone uručili su, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović.

- Briga o starima naša je obaveza, a drago mi je što smo im danas organizovali ovakvo druženje. Lijepo su se zabavili i barem na jedan dan zaboravili na svakodnevne brige - kazao je Hadžibajrić.

Pobjednicima je čestitao i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić. Brigu o osobama treće životne dobi Općina vodi i kroz dva centra otvorena za njih.

Općina Stari Grad prije dvije godine pokrenula je Centar za promociju i unapređenje zdravlja, kojim upravlja Udruženje "Generacija", a koji okuplja osobe treće životne dobi iz cijelog Kantona Sarajevo i pruža im pomoć u vidu vježbi, medicinskog savjetovanja, zdravstvenih izleta i drugog. Centar ima 600 korisnika. Osim toga, općine Stari Grad i Centar imaju i zajednički Centar za zdravo starenje također za ovu kategoriju koji uspješno djeluje u zgradi Svjetlosti.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh