open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke Vlade FBiH
Više od 200 miliona KM: EPBiH će ako projekat Blok 7 propadne tražiti od Kineza namirenje potraživanja
Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila prijedlog Elektroprivrede BiH da se odbije prijedlog novih alternativnih podizvođača ključne opreme za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, postavlja se pitanje da li je cijeli projekat vrijedan skoro 1,5 milijardi KM pred krajem prije nego što je praktično i počeo.
15.07.2022. u 13:22
get url
text

VEZANI TEKST - Ne prihvataju se alternativni podizvođači ključne opreme za Blok 7

 

Istovremeno će biti upućen poziv EPC izvodaču da realizuje ugovor koji je potpisan još 27. augusta 2014. godine sa pripadajućim aneksima 1 - 13, bez izmjene podizvođača. Upravo su to Faktoru potvrdili u EPBiH.

- Kineski konzorcij Gezhouba s kojim je potpisan Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji Bloka 7 (EPC Ugovor), bit će zvanično obaviješten o odbijanju prijedloga novih, alternativnih podizvođača ključne opreme i pozvan da realizuje ugovor koji je potpisan 27. augusta 2014. godine, sa pripadajućim aneksima 1 - 13, bez izmjene podizvođača - kazali su nam u EPBiH.

VEZANI TEKST - Avans od 214 miliona KM uplaćen 2020: Vlada do 9. aprila mora informisati Parlament FBiH šta dalje s Blokom 7

 

U junu je bilo dvije godine kako je EPBiH uplatila 214 miliona KM avansa kineskim izvođačima, uz dodatnih 19 miliona KM koji su iskorišteni za pripremne radove na samoj lokaciji. Ako je suditi prema stavu EPBiH, u slučaju da se odustane od projekta, uloženi novac morao bi biti vraćen federalnim institucijama.

- Sve strane uključene u realizaciju Bloka 7 ulažu napore da se ugovor o njegovoj izgradnji održi. Ukoliko, pak, ne dođe do njegove provedbe, EPBiH će, kao oštećena strana, tražiti namirenje svojih potraživanja i štete, s obzirom na to da je u skladu sa obavezama iz EPC ugovora, na vrijeme i u dogovorenim rokovima izvršila sve svoje obaveze - naglasili su iz EPBiH.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, u izjavi za Faktor kaže kako je sada na potezu Parlament FBiH.

VEZANI TEKST - Direktor EPBiH Admir Andelija: Nećemo ostati bez uplaćenog avansa od 214 miliona KM za Blok 7

 

- Situaciju u vezi sa Blokom 7 na nekoj od narednih sjednica trebao bi razmatrati Parlament FBiH. Ovo zakonodavno tijelo je i odbrilo da se uđe u ovaj projekat, po zakonu imaju veće ovlasti od izvršnog organa, odnosno Vlade FBiH. Kakav će biti stav Parlamenta FBiH? Nezahvalno je prognozirati, ali pretpostavljam da će i oni odbiti prijedlog kineskog konzorcija - izjavio je Džindić i dodao da ne bi spekulisao da li je ovo kraj projekta.

I Džindić je, baš kao i EPBiH, uvjeren da će u slučaju raskida ugovora, bh. strana uspjeti vratiti novac dat za avans i pripremne radove.

- EPBiH je sve ispunila iz ugovora i zato je partner dužan vratiti novac. U tom slučaju vjerovatno će se morati ići na međunarodnu arbitražu - podvukao je Džindić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.