Nacionalni park "Una" i Sportsko udruženje "Ultra" iz Bihaća u nedjelju, 23. septembra organiziraju prvu atletsku - brdsku utrku "Nacionalni park Una".

- Ovo još jedan od načina promocije i popularizacije našeg nacionalnog parka, s obzirom na to da su ovakve utrke idealne kao jedan od načina brendiranja zaštićenih područja. Prijavljeno je već više od 150 takmičara, pa možemo reći da su naša očekivanja u potpunosti ispunjena. Potrudit ćemo se da ovo bude još jedna impozantna sportsko - turistička razglednica iz najljepšeg dijela Parka - rekao je direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić.

Rasim Junuzović iz Sportskog udruženja "Ultra" napomenuo je da će utrka startati u nedjelju u 10 sati, te da će takmičari trčati dionicu od 13,5 kilometara, od ulaza u Nacionalni park Una do Štrbačkog buka.

- Učesnici će trčati izuzetno atraktivnom i prilično zahtjevnom šumskom stazom, a određeni vremenski limit je tri sata. Pripremljeni su bogati startni paketi, uz nagradni fond od 3.500 KM - dodao je Junuzović.

Istaknuto je kako će se ovom manifestacijom na određeni način zaključiti ljetni dio sezone, koji je rekordan za najmlađi nacionalni park u BiH. Još jednom je potvrđena informacija kako je već nadmašena prošlogodišnja brojka posjetilaca, s obzirom na to da je ove godine Nacionalni park "Una" posjetilo više od 85.000 turista.