open-navfaktor-logo
search
Bosanci u Turskoj
Višća je ispisao historiju Bašakšehira, može li prestići Bolića?
Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća u nedjelju navečer osvojio je titulu prvaka Turske, prvu u historiji Bašakšehira, istanbulskog tima čiji dres nosi od 2011. godine.
20.07.2020. u 19:29
get url
text

Sove, kako glasi nadimak kluba koji igra na stadionu Fatih Terim, savladale su s 1:0 Kayserispor i tako napravile historijski rezultat.

Krilni fudbaler Bašakšehira i nekadašnji igrač Željezničara imao je sinoć priliku da šampionsko slavlje začini jubilarnim 100. golom u dresu istanbulskog sastava, no golman je odbranip njegov udarac s bijele tačke.

Višća je tako ostao na 99 golova u dresu Bašakšehira u svim takmičenjima, a 75 u turskoj Super ligi.

Ovaj statistički podatak Zmaja čini 30. najboljim strijelcem elitnog turskog fudbalskog ranga svih vremena, no daleko od toga da je najbolji bh. strijelac u ovom šampionatu.

Naime, nekadašnj reprezentativac naše zemlje Elvir Bolić postigao je 127 golova u 282 nastupa u turskoj eliti.

Ipak, Višća je jedan od rijetkih fudbalera, koji nisu klasični napadači, a koji su se zahvaljujući svojim golovima našli na ovoj listi najboljih strijelaca u Super ligi.

Sergen Yalcin (ofanzivni vezni) postigao je 102 gola. Mehmet Ozdilek (ofanzivni vezni), dao je 129 golova, dok je Alex, koji je tokom karijere igrao na istoj poziciji, zabio 136 pogodaka.

Pred Višćom je još pet-šest godina karijere, a provede li ih u turskoj eliti sigurno da će dodatno napredovati kada je riječ o listi najboljih strijelaca fudbalskog šampionata ove zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.