open-navfaktor-logo
search
Oporavlja se
Virusologinja Ana Gligić dobila koronu poslije druge doze vakcine, bila i na kiseoniku
Dr. Ana Gligić, čuvena srbijanska virusologinja provela je 13 dana u bolnici na kiseoničkoj podršci pošto je tri dana poslije druge doze kineske vakcine osjetila simptome zaraze koronavirusom.
21.03.2021. u 14:51
get url
text
Ana Gligić

Ona je sada kod kuće, oporavila se, pobijedila je koronu, a za eKliniku objašnjava kako se i zašto zarazila i morala u bolnicu i pored imunizacije.

– Kod mene se dosta stvari izmiješalo. Ja sam osoba od 86 godina, sa svojim osnovnim bolestima koje nisam htjela nikada da dajem javnosti "na tacni"… U međuvremenu sam negdje ugrabila virus, pred revakcinaciju. Dakle, virus plus moje specifične boljke koje imam, sve to se iskombinovalo u jednu ružnu sliku. Ali pobijedili smo! Pored toga, precijenila sam svoje proračune. Trebalo je da napravim malo veći razmak između dvije doze vakcine s obzirom na to da je moj status imuniteta poremećen, jer ja imam autoimunu bolest. Tu sam se prevarila - rekla je Gligić.

Dodaje, da po njenom mišljenju, kada neko ima problem sa imunim statusom, neku autoimunu bolest, bez razmišljanja neka sačeka sa drugom dozom vakcine čak možda i mjesec dana.

- Po mojoj procjeni da sam to uradila bilo bi bolje. Kada sam zakačila virus, provjeravana sam u tri zdravstvene ustanove na PCR, baš zbog te specifičnosti jer se javila bolest pored vakcinacije i revakcinacije. Na sva tri mjesta je PCR bio pozitivan – kaže dr Ana Gligić i nastavlja:

- A otprilike i znam kako sam zakačila bolest. Preko puta moje kuće, tri metra od prozora je gimnazija, a ispod mog prozora dolaze deca za vrijeme velikog odmora. Moj prozor je dva metra iznad njihovih usta. Sve moje analize i epidomiološki podaci gdje sam i kako mogla da zakačim virus govore mi da je to jedino objašnjenje. Kažu da virus ide brzinom zvuka, nije baš tako, ali ide brzo. A govorila sam i prije Nove godine, kada se pojavio britanski soj koji je zarazniji: ovaj soj je već kod nas od juna. Pa ni Britanci nisu otkrili taj soj kad je ušao kod njih, već kad su imali 50 posto oboljelih od tog soja, ne ide to tako…

Nada se kako virus neće ponovo mutirati.

– Daj Bože da ovo sada dalje ne mutira. Ako ne mutira, ugušit će sam sebe. Samo nek ne mutira, da ne padne neki soj iz Afrike ili ne znam više odakle sve ovo jurca. Jedini lijek protv virusa je vakcina - poručila je Gligić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.