open-navfaktor-logo
search
Izaziva zabrinutost
Virusni imunolog o novom soju: Znatno je mutirao, o njegovoj zaraznosti trenutno ne znamo ništa
Prof. dr. Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za imunologiju "Helmholtz" u Braunschweigu u Njemačkoj, kazao je "kako o zaraznosti novog soja koronavirusa trenutno ne znamo ništa".
26.11.2021. u 20:54
get url
text

- Znamo da je novi soj znatno mutirao što upućuje na veći evolucijski skok. To nam govori da bi taj soj mogao imati različita svojstva, ali ne znamo kakva će ta svojstva biti – kazaoa je Čičin Šain za dnevnik.hr.

Virusni imunolog podsjetio je i da vakcine smanjuju rizik od zaraze i širenja virusa.

- Prije vakcine imali smo i škotski i britanski soj i nebrojeno mutacija. Mimo tih sojeva imali smo jedan velik broj manje važnih varijanti koje su bile od nekog interesa, a za koje su praćenjem naučnici Svjetske zdravstvene organizacije utvrdili da sojevi ne postaju dominantniji - rekao je Čičin Šain.

Podsjetimo, zbog novog soja koronavirusa, kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala prema grčkom slovu – "omicron" i klasificirala kao varijantu koja izaziva zabrinutost, Evropske zemlje i Turska zabranile su putovanje u Južnu Afriku, Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve.

Prvi slučaj novog soja koronavirusa, poznatog još i kao B.1.1.529, otkriven je danas i u Evropi, i to kod jedne žene u Belgiji.

Varijante koje izazivaju zabrinutost su one za koje postoje jasni dokazi da mutacije u njima imaju značajan utjecaj na prijenos, težinu bolesti i/ili imuni odgovor te će vjerovatno imati utjecaj na epidemiološku situaciju u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.