open-navfaktor-logo
search
Međunarodni uspjeh
Virtuelni skok sa Starog mosta proglašen najboljim
Ova nagrada predstavlja izuzetan uspjeh
16.11.2018. u 11:12
get url
text

Rad koji opisuje virtuelni skok sa Starog mosta u Mostaru, a koji je u ime Sarajevo Graphics Groupa prezentirala prof. dr Selma Rizvić, proglašen je najboljim radom na konferenciji Visual Heritage - Graphics and Cultural Heritage, koja je upravo zavšena u Beču.

Ova nagrada predstavlja izuzetan uspjeh, jer je Graphics and Cultural Heritage najvažnija evropska konferencija vezana za upotrebu ICT tehnologija u prezentaciji kulturnog naslijeđa.

Naslov rada je VR Video Storytelling for Intangible Cultural Heritage Preservation, a koautori su Elmedin Selmanović, Selma Rizvić, Carlo Harvey, Dušanka Bošković, Vedad Hulusić, Malek Chahin i Sanda Šljivo.

U radu se opisuje projekat virtuelnog skoka sa Starog mosta u Mostaru koji je u prethodnim sedmicama pobudio pažnju medija i javnosti u Bosni i Hercegovini.

Prezentira se metodologija interaktivnog digitalnog pripovijedanja u 360 videu kao alatka za predstavljanje neopipljivog kulturnog naslijeđa. Rad će biti proširen i objavljen u respektabilnom žurnalu ACM Journal on Computing and Cultural Heritage (JOCCH), saopćila je profesorica Rizvić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.