Kazala je da "historijska odluka" o dodjeli kandidatskog statusa EU Ukrajini i Moldaviji nema tako veliku vrijednost kako je to predstavljeno.

- Odluka o Moldaviji i Ukrajini je vrlo jeftina. Ništa ne košta dati im kandidatski status u geopolitički vrlo napetoj situaciji. Oni sa ovim kandidatskim statusom mogu ostati u čekaonici zauvijek. Kandidatski status je najmanje što su lideri EU mogli učiniti, bez da imaju ikakvih finansijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo unutar EU i za Ukrajince, što je i cilj dok oni vode ovaj strašni rat - rekla Von Cramon.

Dodala je da je samit za Zapadni Balkan bio potpuni neuspjeh.

- Moram priznati da sam užasno razočarana, a kad je Komisija sebe nazivala geopolitičkom komisijom, dajte, ovo je šala. Pogledajte: pustili su ih da putuju u Brisel, njih svih šest, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili.

Niti je Bosna dobila kandidatski status, a što je još gore, niti su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine - kazala je i dodala:

- Ovo je zaista katastrofalan signal. Samo je jedna osoba sretna zbog ove situacije, a ta osoba sjedi u Kremlju.

Rekla je da je trebala biti poslana jasna poruka Srbiji da treba da uskladi svoju vanjsku politiku po pitanju uvođenja sankcija Rusiji sa Evropskom unijom.