open-navfaktor-logo
search
Ne sastaju se tri godine
Vila u Trpnju godinama nije došla na dnevni red Komisije, a sad nema ni sjednica
Vila u Trpnju, odnosno, Dom odmora, koja je imovina Bosne i Hercegovine, od 2013. godine "čeka" da se nađe na dnevnom redu Komisije za državnu imovinu BiH kako bi se riješio njen status.
10.09.2020. u 07:46
get url
text

Riječ je o objektu u koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uložila više od milion maraka, a koji do danas nije uknjižen na Federaciju.

Iako se Služba za zajedničke poslove FBiH još 2013. godine obratila Komisiji za državnu imovinu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za izuzeće ovog objekta od zabrane raspolaganja imovinom, odgovor do danas nisu dobili. Zatražili smo pojašnjenje od Džemaila Ćibe, predsjedavajućeg Komisije za državnu imovinu BiH.

Sjednica do danas nije održana 

- Komisija za državnu imovinu je 03.05.2012. godine zaprimila zahtjev Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH koji se odnosio na objekat "Dom odmora" u Trpnju. Zahtjev je razmatran na 33. sjednici održanoj 20.11.2012. godine, kada je zaključeno da se u konkretnom slučaju ne radi o zahtjevu za izuzeće državne imovine, te da se predmet dostavi Pravobranilaštvu BiH na dalje postupanje, što je i urađeno - objašnjava nam Ćibo.

Dodaje da je potom Komisija za državnu imovinu 21.10.2013. godine zaprimila Zahtjev za izuzeće od zabrane raspolaganja imovine Službe za zajedničke poslove ogana i tijela Federacije BiH koji se odnosio na objekat "Dom odmora" u Trpnju.

VEZANI TEKST - U Vladi FBiH već šest godina čekaju odgovor iz Komisije za državnu imovinu o vili u Trpnju

- Zahtjev je bio u planiranom dnevnom redu 35. sjednice zakazivane u više navrata, za dane 12. novembar 2013. godine, 23. juli iste godine, 18.11.2014. godine, 30.06.2015. godine i 17.05.2016. godine. Odlukom članova Komisije, na samoj sjednici održanoj 17.05.2016.godine, zahtjev nije uvršten u dnevni red. Predsjedavajući Komisije je zahtjev predložio i za dnevni red 37. sjednice koja je zakazivana u dva navrata, za dane 14.02.2017. godine i 04.07.2017. godine, koja do današnjeg dana nije održana - navodi Ćibo.

Podsjećamo, u prvoj polovini 2018. godine Vijeće ministara BiH je umjesto dotadašnjeg predsjedavajućeg Komisije za državnu imovinu Zvonimira Kutlešu, imenovala Džemaila Ćibu.

Naknada za rad u Komisiji nije isplaćivana već tri godine 

- Kao predsjedavajući sam za 13. juni 2018. godine bio zakazao 37. sjednicu Komisije za državnu imovinu, koja, zbog nepostojanja kvoruma nije ni održana. Kako je utvrđeno da pojedini imenovani članovi Komisije nisu vezani za instituciju u ime koje su i imenovani, odnosno, da su neki penzionisani. Te kako je broj institucija ispred kojih su imenovani prevelik, Vijeće ministara donijelo Odluku o izmjenama Odluke o osnivanju Komisije za državnu imovinu početkom jula 2018.godine, promijenilo sastav Komisije - objašnjava nam Ćibo i dodaje:

- Nakon promijenjenog sastava, koliko mi je poznato, još sve institucije nisu predložile članove Komisije za državnu imovinu, te nije mogla biti zakazana odnosno održana niti jedna sjednica Komisije za državnu imovinu. Naknada za rad članova Komisije za državnu imovinu se isplaćuje samo za njihov rad, tako da ista nije isplaćena u posljednje tri godine - rekao nam je Ćibo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.