VEZANI TEKST - Deseci građana i saboraca pred Sudom BiH: Vikić i ostali su nepravedno optuženi, on je heroj Sarajeva

- Komandant Vikić nije imao nadređenost ni nad kim o kome se govori u optužnici i koga je Tužilaštvo spominjalo ovih pet godina, niti nad Davorom Matićem, Mišom Žmirom, Jukinim pripadnicima i Jukom Prazinom, niti Nedžadom Herendom. To smo vrlo jasno obrazložili - rekla je Dobojlić.

Istakla je da je završne riječi koncipirala na argumentovanim dokazima, tačnim citatima svjedoka. 

- Obrazložila sam dokaze koje je Tužilaštvo ulagalo, u vidu zapisnika saslušanja svjedoka kada je istragu vodio strani tužilac, 70 posto tih iskaza je nezakonito i dato pod pritiskom na svjedoke, a postupajuća tužiteljica je ispitivala na osnovu tih iskaza. Ono što je najbitnije je efektivna kontrola koje nije bilo - pojasnila je Dobojlić. 

Deseci građana, pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH, okupili su se pred Sudom Bosne i Hercegovine, kako bi pružili podršku komandantu Draganu Vikiću i drugim optuženima kojima se sudi zajedno sa Vikićem. Osim Vikiću sudi se i Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. Oni su optuženi zbog ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH je potvrđena 13. januara 2017. godine, a suđenje je počelo u martu.