Uviđajem kojem je prisustvovao i vještak, utvrđeno je da je požar podmetnut.

- Požar su lokalizovali vatrogasci. Dežurni tužilac je obavio uviđaj zajedno s ovlaštenim službenim licima PU Bosanska Gradiška i vještakom za protivpožarnu zaštitu КTC –a, MUP-a RS. Vještak se izjasnio da je požar podmetnut djelovanjem otvorenog plamena ili užarenog predmeta na gorivu materiju - saopćeno je iz Tužilaštva.

Dodali su da će, nakon prikupljanja svih relevantnih dokaznih materijala i tragova s lica mjesta, stručno lice analizirati i nakon toga dostaviti Tužilaštvu pismeni nalaz i mišljenje.

U Bosanskoj Gradišci je gorio i poslovni prostor u kojem je butik nedavno penzionisanog policajca iz ovog grada.

Nezvanično, požari se dovode vezu s borbom protiv šverca droge i akcijama koje su u posljednje vrijeme realizirane, a kojima su razbijene organizirane kriminalne grupe.

Iz MUP-a RS-a su potvrdili da su u posljednja 24 sata u Bosanskoj Gradišci evidentirana dva slučaja krivičnog djela paljevina u kojoj je imovina napada u vlasništvu policajca i jednog penzionisanog policijskog službenika.

Pojasnili su do sada utvrđene okolnosti pod kojima je izazvan požar na vikendici u izgradnji u Cerovljanima, vlasništvo načelnika PU Bosanska Gradiška, a što se tiče drugog slučaja, pojasnili da je policiji tokom noći, oko tri sata, prijavljeno da je došlo do požara na objektu koji se nalazi na obali rijeke Save, u trgovačkoj radnji koja je u vlasništvu penzionisanog policajca Z. P.

- MUP RS-a angažovao je sve svoje kapacitete na pronalasku izvršioca ovih krivičnih djela. Planirani napad na načelnika Policijske uprave Bosanska Gradiška i penzionisanog policajca je napad na MUP u cjelini od strane kriminalnih grupa koje su bile na udaru rada policijskih službenika u proteklom periodu zbog organizovanog kriminala - prometa narkoticima i oružjem, kao i drugih teških krivičnih djela – saopćeno je iz MUP-a RS-a.

U istragu su uključeni pripadnici Specijalne anitetrorističke jedinice i Žandarmerije.