Nedjelja, 10.12.2023.
FOTO: Fena

Vikend u Mostaru započeo u duhu stripa, okupljen dosad najveći broj gostiju i autora

Vikend u Mostaru počeo je u duhu devete umjetnosti. Ljubitelji stripa i ove su godine stigli u velikom broju na manifestaciju "Mostarski strip vikend" kako bi zajedno s autorima uživali u izložbi radova gostujućih autora, ali isto tako u crtanju, druženju s maskotom festivala, nagrađivanju najsretnijih posjetitelja, berzi stripova i LP ploča.

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara "MoStrip", koja već osmi put organizira ovaj festival, najavilo je tokom dvodnevne manifestacije i brojne druge zanimljivosti, među kojima i radionicu za djecu koju će voditi Midhat Kapetanović Mido.

Manifestaciju je u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru svečano otvorio ambasador Italije Marco Di Ruzza, kazavši da Mostrip kao festival progresivno raste i ide izvan granica BiH.

- Ambasada Italije u Sarajevu dugoročni je partner ovog festivala. Odnosi između Italije i Bosne i Hercegovine su veoma jaki i dinamični, a kultura stripa je jedan most koji dodatno povezuje ove dvije države. Svjesni smo i jako ponosni što je talijanski strip jako priznat i poznat, ne samo u BiH, nego i na području Balkana – rekao je ambasador, prisjetivši se da je prije dvije godine u Mostaru proslavljeno 60 godina Zagora.

Šef misije OSCE-a među autorima

On smatra da strip nije samo za djecu te da je to umjetnost koja veže filmografiju, dizajn, pismo i razne druge vidove umjetnosti.

Predsjednik Udruženja MoStrip i organizator Dubravko Šimić izrazio je zadovoljstvo što na ovogodišnjem festivalu učestvuje najveći broj gostiju, odnosno 27 autora.

- Posebno smo zadovoljni što imamo tri autora iz Nizozemske koji prvi put dolaze u naš grad, šest gostiju iz Italije, a također i goste iz Njemačke, Srbije, Crne Gore, BiH itd. Iznenađenje ove godine je da će šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler biti prisutan na crtanju, jer je i sam autor stripova – otkrio je Šimić.

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler potvrdio je zadovoljstvo učešćem na festivalu, rekavši da je ove godine došao, ne samo kao diplomata, nego i kao ljubitelj ove fantastične umjetnosti koju je uvijek zanimljivo vidjeti u Mostaru.

Festival raste iz godine u godinu

Umjetnik Midhat Kapetanović Mido koji će voditi radionicu za djecu naglasio je da mostarski festival raste iz godine u godinu te da je lijepo vidjeti kako ovakvi festivali građanima primiču, ne samo distributerski i komercijalni dio stripa, nego cijelu priču.

- Ovdje ljudi imaju kontakt s ilustratorima, piscima, distributerima, profesionalcima iz strip industrije koja je prije svega komercijalna industrija, ali i literarna forma. Mnogoj djeci i mladim ljudima strip je prvi kontakt kad je u pitanju čitanje i prva veza s pisanom riječju. Strip je jako divan način da se u djeci usadi u ranim godinama ljubav prema pisanoj riječi i prema likovnom izražavanju – zaključio je on.

Tokom dvodnevnog festivala, Grad na Neretvi posjetit će umjetnici iz svijeta stripa, kao što je Milorad Vicanović Maza, Walter Venturi, Lana Šator, Stefano Bidetti, Kenan Halilović, Alessandro Piccinelli, Midhat Kapetanović, Lejla Mustafić, Zdravko Cvjetković, Sarah Burrini, Marko Dješka, Besir Maglić, Giorgio Pontrelli, Matija Pisačić, Eric Heuvel, Jovan Ukropina, Senad Mavrić, Mauro Laurenti, Tihomir Tikulin Tico, Filip Andronik, Tiziana Vacca, Milan Drča Munch, Aart Cornelissen, Stefano Andreucci,Yuri Landman, Štef Bartolić i Brian Aggeler.

Kao i svih prethodnih godina, gosti festivala i ovaj će put uraditi plakate s motivom grada Mostara čime će još jednom staviti ovaj grad, ali i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh