Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj petoj redovnoj sjednici Platformu za nastup delegacije Bosne i Hercegovine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za ciklus zasjedanja 2019/2020, uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja se održava od 24. do 30. septembra 2019. godine. 

Predsjedništvo BiH je upoznato sa usaglašenim nacrtom rezolucije o obilježavanju 75. godišnjice Ujedinjenih nacija te i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija i svoje opredjeljenje za promovisanje i jačanje multilateralizma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je takođe prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pridruživanje članova Predsjedništva BiH klubu lidera Circle of Leadership, koji će biti nosilac aktivnosti u sprečavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Usvojen je i izvјеštaj o izvršenju budžeta instituciја BiH i međunarodnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2018. gоdinu i on će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Između ostalog, Predsjedništvo BiH je usvojilo i zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura tri miliona KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.