open-navfaktor-logo
search
Trgovina utjecajem
Vijećnik DF-a optužio "Četvorku" da su mu nudili posao i ugovore u zamjenu za podršku
Vijećnik Demokratske fronte u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Mirza Memišević oglasio se povodom odluke da podrži većinu okupljenu oko SDA.
14.01.2021. u 13:40
get url
text
Mirza Memišević

U svom istupu je Memišević istaknuo da SDA i načelnik Semir Efendić nisu njegov izbor, već izbor građana.

- Zašto sa SDA, a ne sa NIP-om? Ukratko i pojednostavljeno, jer je za načelnika pobijedio Efendić, a ne Delić! Ideja da u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo bude okupljena većina suprotstavljena Efendiću za mene nije imala smisao. Tu besmislicu dokazali su načelnici u Zenici i Lukavcu, Kasumović i Delić, kada su bez vijećničke većine, uz mnogo halabuke u Vijeću, ponovo dobili mandate, usvajali budžete i druge odluke. Taj besmisao je pokazala i SDA kada je u jednom mandatu u Novom Gradu imala većinu u Vijeću, a Damir Hadžić iz SDP-a radio i bez njih – napisao je Memišević.

Vijećnik Demokratske fronte je zatim kritizirao načelnika Efendića zbog ulaganja velikih iznosa novca u Centar Safet Zajko, dok istovremeno neke ulice nisu asfaltirane, a neka naselja nemaju dotok vode. Ističe da njegova kritika i borba neće utihnuti, te da nije kupljen jer nije na prodaju.

- To znaju oni koji su nudili radna mjesta, upravne i nadzorne odbore, ugovore o djelu u kantonalnim ministarstvima. Iako to ne ide uz imidž SDA, oni nisu nudili ništa od ovoga, ni pare ni apartmane. Sada je vrijeme za malo sarkazma i ironije, ali bez zlobe koju su pokazali politički mentori "objektivnih medija" nastalih u kabinetima ministara ili se finansiraju na sličan način: možda se SDA stvarno pročistila?! – napisao je Memišević.

Memišević, očigledno, aludira na pisanje portala Pressmedia, kojim, prema tvrdnjama saradnika Aljoše Čampare, rukovodi upravo federalni ministar unutrašnjih poslova, kantonalni zastupnik i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH. S druge strane, Memišević je, sudeći prema istupu, iznio i ozbiljne optužbe na račun "Četvorke", prema kojima su mu nudili pozicije u institucijama kantonalne vlasti u zamjenu za podršku u Vijeću.

- Razumijem da me ovaj potez kod pojedinaca, naročito kod simpatizera "Četvorke" svrstava na suprotnu stranu. Međutim, ono što je "Četvorka" ponudila na konstituirajućoj sjednici Vijeća nije bolja politika nego loš kompromis nastao unutar "Četvorke" koju čine tri stranke zarad ovladavanja Vijećem sa konačnim ciljem opoziva tek izabranog načelnika. Iako o načelniku Efendiću ne mislim najbolje, njega su izabrali građani i ima legitimitet i legalitet da radi u njihovom interesu. Suprotstavljanje Vijeća načelniku bi samo donijelo potrošene godine – napisao je Memišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.