open-navfaktor-logo
search
Zatiranje historije
Vijećnik Ajdin Tinjak: Nekropola stećaka nadomak Konjica je zapuštena i propada
U selu Biskup u blizini Glavatičeva (30 km jugoistočno od Konjica), nalazi se nekropola stećaka koja broji 172 stećka.
13.08.2021. u 09:10
get url
text

Nju je 2004. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a 2016. godine, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine, navodi u saopćenju za javnost vijećnik u Općinskom vijeću Konjic Ajdin Tinjak.

{$galerijaFotografija}

- Upisom na Listu svjetske kulturne baštine nekropola sa stećcima trebala je biti sačuvana od daljnjeg propadanja i uništenja! Nažalost, najdragocjeniji spomenici srednjovjekovne Bosne, čuvari historije, identiteta… na lokalitetu Biskup zapušteni su i ostavljeni vremenu da čini svoje. Fotografije u prilogu teksta dokazuju navedeno, jer je nekropola zarasla, s oštećenim obilježjem, nepristupačnim putom, bez putokaza… - navodi Tinjak.

Obaveza nadležnih institucija je, ističe, pravilna konzervacija stećaka, obilježavanje, omogućavanje pristupa, promocija kao i niz drugih aktivnosti s ciljem očuvanja ovih jedinstvenih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika svojstvenih za područje Bosne i Hercegovine i njenog okruženja (prema brojnosti stećaka najviše ima na području općine Konjic, 3-4 hiljade primjeraka).

Smatra da je zatiranje vlastite historije zločin nad budućim generacijama i dodaje:

- Shodno tome, kao općinski vijećnik,  osjećam odgovornost i imam potrebu da reagujem, te ću na prvoj narednoj sjednici Vijeća pitati, tražiti, incirati:

-          Plan upravljanja nekropolom (sa rokovima i zaduženjima), kao i izvještaj državnog koordinacionog tijela koje vodi računa o implementaciji Plana;

-          Informaciju o iznosu sredstava koje je Općina Konjic izdvojila za zaštitu nekropole i njenu prezentaciju (od uvrštavanja na listu UNESCO-a);

-          Odgovornost općinskog rukovodioca, službe zadužene za kulturno-historijsko naslijeđe (nekropolu);

-          Sanaciju i asfaltiranje puta do lokacije nekropole;

-          Uvrštavanje nekropole stećaka u Biskupu u promotivne materijale turističkih agencija u Konjicu,

-          Zaključak Općinskog vijeća kojim se obavezuje Općinsko vijeće, Općinski načelnik i nadležne općinske službe na hitno postupanje iz svojih nadležnosti s ciljem zaustavljanja daljnjeg propadanja nekropole stećaka u Biskupu.

Također, kako navodi, saopćenjem želi skrenuti pažnju i svih institucija većih instanci vlasti u BiH nadležnih za kulturno-historijsko naslijeđe, ljudi iz struke koji mogu (i moraju!) ukazivati na probleme i govoriti o značaju stećaka u historiji Bosne i Hercegovine, kao i šire javnosti kojoj treba da bude stalo jer sutra zbog nečijeg nemara i nebrige, ono što je danas, možda neće postojati.

Nekropola stećaka kod Konjica - 13. 8. 2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.