open-navfaktor-logo
search
Stali uz radnike
Vijećnici usvojili deklaraciju: Goražde mora imati garanciju opstanka i ostanka Ginexa u ovom gradu
Gradsko vijeće Goražda na vanrednoj sjednici na kojoj je razmatrana trenutna situacija u privrednom društvu UNIS Ginex d.d,  na prijedlog Kluba vijećnika Naroda i pravde, jednoglasno je usvojilo Deklaraciju o podršci radu razvoju tog privrednog društva.
29.04.2022. u 13:30
get url
text

Gradski vijećnici poručili su da, iako nemaju direktne ingerencije u ovom privrednom subjektu, imaju, kako su kazali moralnu i ljudsku obavezu da stanu uz više od 700 radnika koji se protive, kako je istaknuto, pokušajima narušavanja uspješnog rada i poslovanja ove kompanije koja je u protekloj godini ostvarila najveće poslovne uspjehe u 70 godina postojanja.

Deklaracijom, Grad Goražde oštro osuđuje sve odluke nadležnih organa koje će dovesti do narušavanja sistema poslovanja, uspjeha i ugleda firme UNIS Ginex d.d, koja je temelj goraždanske privrede.

- Grad Goražde poziva sve nadležne organe i institucije da s najvećom odgovorošću, u skladu s važećim zakonskim propisima, s razumijevanjem strateškog značaja preduzeća UNIS Ginex za Grad Goražde i BiH, te sa maksimalnom preciznošću, isključivo temeljeno na čvrstim, neoborivim činjenicama i argumentima, pristupaju donošenju odluka o budućosti preduzeća Ginex, koje predstavlja temelj privrede i osnovna je pertpostavka održavanja funkcionalnog društva i života  u Gradu Goraždu koji mora imati garanciju opstanka i ostanka Ginexa u ovom gradu - navodi se u deklaraciji.

Vlasnici i rukovodstvo preduzeća UNIS Ginex pozvani su da u budućnosti još intenzivnije ulažu u infrastrukturne, kulturne, sportske i druge projekte, koji su od značaja za Grad Goražde, a prvenstveno za poboljšanje kvaliteta života građana Goražda, koji su, kako se navodi, nosioci nastanka novih vrijednosti radom u samom preduzeću.

Na prijedlog vijećnika Almira Hasanefendića (SBB) usvojen je i zaključak kojim je pozvana i Skupština BPK da održi hitno vanredno zasjedanje o ovoj temi.

O situaciji u ovoj kompaniji namjenske industrije čiji je većinski vlasnik Vlada FBiH, oglasili su se i iz Kolegija rukovodilaca organizacionih jednica i Sindikalne organizacije preduzeća UNIS Ginex, koji se protive najavljenim mogućim smjenama rukovodstva na čelu s direktoricom kompanije Muneverom Fočo. Sindikalna organizacija Ginexa za danas u popodnevnim satima zakazala je obustavu rada i okupljanje radnika ispred zgrade uprave privrednog društva.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.