open-navfaktor-logo
search
Upućuju pismo
Vijećnici traže pomoć međunarodne zajednice: Totalitarna praksa u Tuzli mora biti zaustavljena
Na adrese međunarodne zajednice i organizacija za zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, parlamenata i vlada na višim nivoima vlasti, nadležnih kriznih štabova za borbu protiv pandemije, danas će otići pismo deset opozicionih vijećnika iz Gradskog vijeća Tuzle. U pismu se skreće pažnja na "gušenje demokratije i blokadu demokratskih procesa u Tuzli".
19.11.2021. u 14:29
get url
text

Naime, sjednica Gradskog vijeća Tuzle zakazana za narednu sedmicu, tačnije 23. novembar, bit će održana putem "zoom aplikacije", iako sva predstavnička tijela i parlamenti u BiH održavaju sjednice uz prisustvo vijećnika i zastupnika.

Zoom sjednice

- Dobili smo poziv za zoom sjednicu bez ikakvog objašnjenja. Kolegij je također održan putem zooma i umjesto da traje 15-20 minuta, trajao je gotovo sat vremena zbog pojedinačnog glasanja. Isti je slučaj na zoom sjednicama Vijeća, gdje 90 posto vremena ode na glasanje, a pored toga, te sjednice se nigdje ne objavljuju i građani ne mogu vidjeti šta se dešava - kaže vijećnik Stranke za BiH (SBiH) Admir Čavalić.

On ističe da su se svi parlamenti prilagodili, samo je Tuzla po tom pitanju grad slučaj.

- Bojim se da je razlog što je sada na dnevnom redu izmjena Poslovnika, ali još važnije, to što ćemo na sjednici nakon ove imati prijedlog budžeta za narednu godinu. Dakle, ovo je samo način da se zadrži princip online sjednica, što je pravno nasilje, nasilje nad demokratskim procesima i mora se zaustaviti - kaže Čavalić.

Podsjećamo, da važeće epidemiološke mjere u Tuzlanskom kantonu dopuštaju okupljanje 50 osoba u zatvorenom prostoru, uz uvjet da te osobe imaju uvjerenje o vakcinaciji, uvjerenje o prebolovanom COVID-19 ili negativan test na koronavirus. Gradsko vijeće Tuzle broji 31 vijećnika, dakle, sasvim je dovoljno prostora za organizaciju sjednica bez kršenja mjera. Također, dozvoljena su okupljanja do maksimalno 150 osoba u zatvorenom, pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera.

- Prošle sedmice je na incijativu opozicije sazvana sjednice Gradskog vijeća u prostoru gdje se inače održavaju sjednice, zgradi Grafaičar u Tuzli. Tada se pozicija nije pojavila, ali ostaje činjenica da je sjednica sazvana i trebala se održati uživo. Ove sedmice, zato što to nekome ne odgovara, Kolegij Gradskog vijeća se održava online, a potom je i sjednica zakazana online - kaže vijećnik Socijaldemokrata BiH Damir Muratović.

On smatra da su razlozi za sazivanje online sjednice izmjene poslovnika Gradskog vijeća.

- Izmjenama se uvodi funkcija četiri zamjenika predsjedvajućeg Vijeća. Također uvodi se i to da ako neka prijedlog ili incijativa budu odbijeni na sjednici Vijeća, ne smiju se inicirati u narednih šest mjeseci. Oni žele zoom sjednicu, jer mijenjaju Poslovnik i uvode sistem kakav postoji samo u totalitarnim režimima - kaže Muratović.

Predložene izmjene Poslavnika GV Tuzla

Klik sve rješava

U pismu se, između ostalog, navodi da je vrijeme za diskusiju na zoom sjednicama smanjeno za 100 posto, sa 10 na pet minuta te da predsjedavajuća Vijeća ima priliku da krši Poslovnik o radu i jednim klikom isključuje vijećnike koji iznose svoje mišljenje.

U zaključku pisma navode da, "ako se ovo ne riješi, grad Tuzla postaje 'grad slučaj' i prepušta se totalitarnim praksama".

Pismo su potpisali vijećnici SDBiH, SBiH, Platforme za progres (PzP), Stranke demokratske akcije (SDA), Naše stranke (NS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a ide, između ostalih, na adrese Ureda visokog predstavnika (OHR), Misiji OSCE-a, Vijeću Evrope u BiH, predstavništvu Ujedinjenih nacija u BiH, UNDP-ju, USAID-u, ambasadama SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Švedske, Norveške...

Mjere protiv pandemije bile su povod da se u Tuzli prošle godine uvedu e-mail sjednice, na kojima nije bilo diskusije, nego su samo razmijenjivani materijali te proslijeđivano izjašnjenje vijećnika. Nakon toga uvedene su zoom sjednice, a dešavalo se da vijećnici većine koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, tokom online sjednica sjede u zgradi Gradske uprave pod budnim okom gradonačelnika Jasmina Imamovića.

Sve ovo bilo je povod opoziciji da sa ovim problemom konačno izađe i van granica Tuzle.

{$galerijaFotografija}

Gradsko vijeće Tuzla
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.