open-navfaktor-logo
search
Koalicija za Mostar
Vijećnici traže hitno usvajanje odluka za ekonomski razvoj Mostara
Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020. na konferenciji za medije održane u petak, u Press Sali Gradske vijećnice najavio je na  osnovu  usvojene Strategije Grada Mostara za period 2022-2027 u nacrtu i  Strateškog cilja 1, koji glasi: Razvijen, konkurentan i gospodarski dinamičan Grad Mostar, podnošenje Odluka u proceduru čijom bi se implementacijom veoma brzo privukao veći broj ulagača i stvorilo više stotina radnih mjesta na području Grada Mostara.
25.02.2022. u 15:50
get url
text

Najavljenim Odlukama za privredu predviđa se vraćanje dijela kamatne stope i vraćanje troškova registracije firmi, sufinansiranja zapošljavnaja, obuke, prekfalifikacije i dr. Ulagači iz prerađivačke djelatnosti bili bi oslobođeni naknada i taksa kao što su: komunalne naknade, priključne takse za vodovodnu mrežu, 50% umanjenje rente na građevinsko zemljište, dok bi se u ruralnim područjima investitori koji bi gradili poslovni objekat oslobodili naknade za korištenje građevinskog zemljišta, naknade za uređenje, priključne takse za vodovodnu mrežu, komunalne naknade i taksa na svaku istaknutu firmu na period od 3 godine.

Predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar Adil Šuta kratko se osvrnuo na rad Gradskog vijeća i Kluba u protekloj godini. Istaknuo je kako je Gradsko vijeće i Klub Koalicije aktivno radilo na stvaranju preduslova za ekonomski razvoj.

- Izradom i usvajanjem regulacionih planova, izmjenama Prostornog plana u skladu sa ekonomskim zahtjevima, definisanjem poslovnih zona stvorili smo preduslove za ekonomski iskorak - kazao je Šuta.

Nastavak rada Grada Mostara vidi u neophodnom ekonomskom iskoraku koji je potreban Mostaru i njegovom stanovništvu. Inicijativama i procesima koje je pokrenuo Klub Koalicije vrši se uklanjanje ruševina i izrada idejnih projekata za obnovu,kao i mnoge druge inicijative. U 2022. godini očekuje se realizacija niza infrastrukturnih projekata koji su već u toku, dok ekonomiju ističu kao najbitniji segment.

Navodi kako Grad Mostar treba otkočiti procese u ekonomiji i promijeniti razmišljanje spram ekonomskih politika.

- Nama i našem stanovništvu treba posao i radna mjesta. Zbog toga Klub Koalicije podnosi set ekonomskih mjera koji će rezultirati zapošljavanjem i razvojem Grada. Odlukom o podsticaju privredi i zapošljavanju, Odlukom o pogodnostima za investiranje iz oblasti prerađivačke industrije i Odlukom o povlaštenim uslovima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima koje će Klub podnijeti na pripremu i usvajanje ponudio bi se  posve drugačiji model otvorenog Mostara za ulaganja - kazao je.

Vijećnici Anel Kljako i Alis Čolaković predstavili su glavne  pogodnosti za investitore iz tri Odluke koje će Klub podnijeti te pozvali Gradonačelnika da uputi Odluke na pripremu i usvajanje Gradskom vijeću kako bi počeli aktivniju politiku zapošljavanja stanovništva u Mostaru. Opredjeljenje Koalicije za Mostar je  što više zaposlenih građana i snažna ekonomska moć Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.