open-navfaktor-logo
search
Nije prihvatljiv
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS: Odbijen zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda
Razmatran je zahtjev u vezi zaključaka u vezi Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS
18.12.2019. u 15:45
get url
text

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske  danas je odbilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zaključcima u vezi Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

U pitanju su zaključci koje je Narodna skupština RS izglasala na sjednici održanoj 12. novembra. Vijeće je u vezi sa navedenim zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog naroda na današnjoj sjednici donijelo rješenje kojim je odlučeno da predmetni zahtjev nije prihvatljiv.

U saopćenju iz Ustavnog suda RS navodi se da je Vijeće odlućilo za zahtjev nije prihvatljiv jer je ocijenjeno da, s obzirom na sadržinu osporenih Zaključaka kao i pitanja koja se njima tretiraju, proizlazi da ovi akti ne sadrže norme opšteg karaktera već da je riječ o aktu kojim se izražava politički stav Narodne skupštine RS u vezi predmetne Informacije.

- Zbog toga, Vijeće je utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim pravnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS – saopćeno je iz Ustavnog suda RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.