open-navfaktor-logo
search
Zakazana 27.maja
Vijeće za ljudska prava UN-a najavilo posebnu sjednicu o stanju u Palestini
Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija održat će 27. maja održati posebnu sjednicu na kojoj će biti razmatrana teška situacija u vezi s ljudskim pravima na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući i Istočni Al-Quds.
20.05.2021. u 14:09
get url
text

- Posebna sjednica saziva se na osnovu službenog zahtjeva koji su kasno sinoć zajedno podnijeli Pakistan, kao koordinator Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i Država Palestina - navodi se u priopćenju iz UN-ovog Vijeća.

U pismu upućenom uredu za ljudska prava UN-a, koordinator OIC-a za ljudska prava i humanitarna pitanja Khalil Hashmi i stalni izaslanik Palestine Ibrahim Khraishi su zatražili održavanje posebne sjednice zbog hitnosti trenutne situacije.

Uz pismo, ambasadori su priložili i dva aneks dokumenta sa zemljama OIC-a, kao i zemljama koje nisu članice OIC-a, a koje su članice i promatrači Vijeća za ljudska prava i koje podržavaju zahtjev za posebnom sjednicom.

Među zemljama koje nisu članice OIC-a, sazivanje ovog posebnog zasjedanja podržale su Kina, Južna Afrika, Venecuela, Bolivija, Kuba, Meksiko, Namibija i Eritreja

Procjenjuje se da se 4.500 Palestinaca nalazi u izraelskim zatvorima, uključujući 39 žena i 350 administrativnih pritvorenika, podaci su to udruženja koja pomažu palestinskim zatvorenicima i njihovim porodicama.

Najmanje 230 Palestinaca je ubijeno, uključujući 65 djece i 39 žena, a više od 1.700 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 10. maja, saopćilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja. Na meti tih napada su domovi zdravlja, uredi za medije i stambene četvrti.

Tenzije na Bliskom istoku izbile su tokom ramazana nakon što su izraelske snage izvele napade na vjernike u Al-Aksi. Dodatnu eskalaciju tenzija izazvala je i odluka izraelskih vlasti o deložacijama palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarrah.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.