open-navfaktor-logo
search
Posljednji na listi
Vijeće stranih investitora zabrinuto zbog izvještaja Svjetske banke
Uprkos najavama da je BiH u odnosu na prethodne godine izrazila veću spremnost za realizaciju mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta, ono što je učinjeno ipak nije dovoljno naročito ako usporedimo sa napretkom koji su ostvarile sve druge zemlje u regionu, navode iz VSI
25.10.2019. u 14:41
get url
text

Vijeće stranih investitora u BiH izrazilo je zabrinutost činjenicom da je izvještaj Svjetske banke "Doing business 2020" pokazao da se BiH po lakoći i ambijentu poslovanja nalazi na samom začelju evropskih zemalja, te da je posljednja na listi zemalja iz regiona, dodatno nazadujući za jedno mjesto.

Navode da ih izvještaj ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira poteškoće na koje ukazuje i VSI u izdanju "Bijele knjige" i FIC Business Barometra.

- Uprkos najavama da je BiH u odnosu na prethodne godine izrazila veću spremnost za realizaciju mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta, ono što je učinjeno ipak nije dovoljno naročito ako usporedimo sa napretkom koji su ostvarile sve druge zemlje u regionu - navode iz VSI.

Dodaju da, i pored određenih manjih pozitivnih pomaka u ekonomskim pokazateljima u zemlji u protekloj i ovoj godini, aktualna nestabilna i nepredvidiva politička situacija, niska razina stranih direktnih ulaganja, niska razina standarda i kupovne moći stanovništva, kao i izražena negativna demografskih kretanja, nedvojbeno ukazuje na potrebu i hitnost djelovanja na poboljšanju poslovnog ambijenta i olakšavanju poslovanja.

Tvrde da se to može i treba uraditi kroz neophodne izmjene postojeće regulative u smislu fiskalnog rasterećenja privrede i porezne predvidivosti, ubrzanja i pojednostavljenja procedura i skraćivanjem rokova za ishodovanje dozvola gdje smo po efikasnosti i brzini na samom svjetskom začelju.

Također, ističu da stagnacijom u primjeni ekonomskih politika rizikujemo da u budućnosti imamo još nepovoljnije rezultate i sve veći odliv kvalifikovane radne snage i mladih ljudi u potrazi za prosperitetnijom budućnošću.

- U tom smislu su usmjerene i aktivnosti članova VSI na identifikaciji prepreka definirane u publikaciji "Bijela knjiga" u kojoj su date konkretne preporuke i prijedlozi za neophodne izmjene zakona i pravilnika - saopćeno je iz Vijeća stranih investitora u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.