open-navfaktor-logo
search
Washington
Vijeće sigurnosti UN-a: Rusija se usprotivila imenovanju Christiana Schmidta, obratila se Turković
U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija počela je rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini, a govori se o imenovanju novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta.
29.06.2021. u 22:30
get url
text
Bisera Turković

Prisutna je i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koju je pozdravio ambasador Ruske Federacije u UN-u Vasiliy Nebenzia, a potom je uputio određene kritike.

Nebenzia je govorio prvi istakavši da su se okupili na njihovu inicijativu kako bi raspravljali o novom visokom predstavniku. Napomenuo je da je Rusija članica Vijeća za provedbu mira, te da se kategorično ne slažu sa imenovanjem visokog predstavnika.

Govorio je o proceduri postavljenja kazavši da se on imenuje uz odobrenje strana u BiH i Vijeća sigurnosti UN-a, ali da se ništa od toga nije desilo.

U toku je obraćanje drugih članica Vijeća sigurnosti UN-a sa porukama podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu stabilnosti.

Obratila se i Bisera Turković.

VEZANI TEKST - Dodik traži da se Biseri Turković onemogući govor na sjednici Vijeća sigurnosti

- BiH se raduje danu kada će biti zatvoren Ured visokog predstavnika. Nažalost, taj dan još nije došao. U nekim oblastima napravljen je progres, ali ostalo je još dosta toga za uraditi - kazala je Turković.

Istakla je da se ne može dovoljno izraziti važnost uloge visokog predstavnika u implementaciji mirovnog sporazuma. Kazala je da politička situacija, posebno unazad šest mjeseci, zapaljive izjave određenih političara ilustriraju važnost i neophodnost da OHR nastavi rad.

Dodala je da moraju jačati institucije na državnom nivou.

- Novi visoki predstavnik treba preuzeti dužnost u augustu. Pozivam sve članice Vijeća sigurnosti da nastave doprinositi i podržavati važan rad visokog predstavnika. Od velike je važnosti da OHR i visoki predstavnik nastave rad sa ljudima i institucijama BiH kao i sa međunarodnom zajednicom kako bi se osigurao progres BiH - istakla je Turković.

Vasiliy Nebenzia

Ambasador Rusije Nebenzia je postavio i pitanje Biseri Turković, uz napomenu da to ne shvati lično. Zanimalo ga je da li je njena izjava koordinirana sa Predsjedništvom BiH jer su dobili pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je izjavio da Turković nema prava da se obrati Vijeću sigurnosti.

Turković je, uz pitanje da li ambasador Nebenzia ima odobrenje Sergeja Lavrova, istakla da je sve što je rekla navedeno u strateškom dokumentu.

Nebenzia je odgovorio da ima odobrenje ruske vlade da govori.

Richard M. Mills, zamjenik američkog ambasadora u UN-u, rekao je večeras da je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH gotova stvar. Istakao je da je Christiana Schmidta imenovalo Vijeće za implementaciju mira (PIC) i da je to dovoljno. 

I ambasador Estonije u UN-u Sven Jirgenson, zemlje koja predsjedava Vijećem sigurnosti, dao je punu podršku efikasnom Uredu visokog predstavnika.

Podržao je suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izrazio uvjerenje da će se u skoroj budućnosti BiH pridružiti EU.

Kazao je da je BiH, nažalost, sada sučena sa određenim tenzijama, spomenuvši RS i njihovo spominjanje otcjepljenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.