Subota, 23.09.2023.
FOTO: AJDIN COCALIĆ

Vijeće roditelja O.Š. Grbavica I o nastavniku pedofilu: U školu stigla inspekcija i policija

Slučaj Samira Alihodžića, osuđenog nastavnika pedofila, koji je vraćen na rad u osnovnu školu, posljednjih dana izazvao je brojne reakcije, a večeras je počeo sastanak Vijeća roditelja O.Š. Grbavica I u kojoj on radi.  

Vijeće roditelja održava sastanak s upravom škole na kojem se razgovara o aktuelnom problemu povratka na posao nastavnika koji je presuđen za pedofiliju.

 

Kako javlja novinar Faktora u školu je stigla policija i inspekcija. 

- Ostaje zahtjev Vijeća roditelja koji ćemo usmeno i pismeno predati upravi škole, a to je da se nastavnik tjelesnog fizički udalji od djece na način da mu se da otkaz i na taj način on više ne bude među djecom. Nemamo više šta reći, a ne želimo otvarati bilo kakav prostor za dalju diskusiju. Mislim da se ovdje više nema o čemu razgovarati. Ovdje nastupamo kao roditelji i nemamo šta drugo tražiti i druge stvari u ovom momentu nas ne interesuju jer ne dolazimo ovdje sa nekim svojim profesionalnim pozicijama da razgovaramo nego isključivo kao roditelji djece koja pohađaju ovu školu. To je jedna jedina stvar koju imamo reći. Mislim da se ništa drugo ne može desiti nego da škola sprovede u djelo ono što je trebalo već danom donošenja potvrđujuće presude koja se poklapa sa onim što mi zapravo tražimo – kazao je Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja.    

Podsjetimo, Samir Alihodžić radi kao nastavnik tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi "Grbavica 1", iako je pravnosnažno osuđen na godinu zatvora.
U Zakonu o osnovnom obrazovanju i odgoju Kantona Sarajevo (KS) se navodi da je "osnovna škola obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa svim osobama kojima je izrečena pravosnažna presuda zbog počinjenog krivičnog djela za koje je predviđena kazna veća od tri mjeseca".

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh