open-navfaktor-logo
search
Eksterna matura
Vijeće roditelja KS prijavilo ministricu Hota-Muminović zbog nepoštivanja zakona
Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo podnijelo je prijavu Ministarstvu pravde i uprave KS protiv ministrice predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Naide Hota-Muminović zbog kršenja Pravilnika o polaganju eksterne mature.
13.01.2022. u 10:49
get url
text

Kako je navedeno u zahtjevu, sporan je član 9. Stav 1. Pravilnika koji nije promijenjen i usklađen sa pozitivnom legislativom. Dalje se navodi kako svi podzakonski akti moraju biti u skladu sa Zakonom, a Pravilnik je po svojoj suštini samo provedbeni akt, koji ne smije mijenjati sadržaj zakonske norme.

- Glavni razlog protivljenja je nepoštivanje zakona, odnosno određenih zakonskih odredbi. Novim, revidiranim katalogom je promijenjen način polaganja eksterne mature. Umjesto dosadašnjih 90 minuta, predmeti se polažu po 60 minuta. Osim toga, broj zadataka iz predmeta BHS (bosanski jezik; hrvatski jezik; srpski jezik) je povećan sa 10 na 18. Zbog svega navedenog, Vijeće roditelja KS od Ministarstva pravde i uprave KS traži mišljenje. Sinoć smo imali tematsku sjednicu sa ministricom, ali, nažalost, ništa se nije promijenilo. Mi smo predstavili svoje argumente, a ministrica i njen tim svoje. Postoji mogućnost novog sastanka, ali sinoć ništa konkretno nije dogovoreno – kaže za Faktor Elvira Kazazović iz Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola KS.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.