open-navfaktor-logo
search
Ne prihvataju prijedlog
Vijeće roditelja KS je protiv da se školski čas skrati na 40 minuta
Nakon upita Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo o mišljenju Udruženja Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola o skraćenju nastavnog časa na 40 minuta, većina roditelja se izjasnila protiv ove izmjene.
11.02.2023. u 22:19
get url
text

Glasanje je organizirano putem Vibera u svim školama Kantona Sarajevo, a pitanje se odnosilo na prijedlog Ministarstva obrazovanja da se trajanje školskog časa skrati sa dosadašnjih 45 na 40 minuta.

U anketi je učestvovalo 10.969 roditelja učenika iz 67 škola Kantona Sarajevo.

Od svih učesnika ankete, 33 posto je glasalo za nove izmjene, 44 posto je glasalo protiv.

Od ostalih, četiri posto se djelimično složilo, dok se 18 posto izjasnilo da smatraju da treba uključiti struku da obrazloži pozitivnu i negativnu stranu prijedloga. Ostalih tri posto glasalo je za dostavljanje više informacija.

Iz Vijeća roditelja su poručili da se iz rezultata ankete jasno vidi da je većina roditelja protiv skraćivanja nastavnog časa te da u anketu nisu bili uključene škole u kojima čas traje 40 minuta, a to su Mjedenica i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

- Trajanje časa 45 minuta je pretpostavljamo utvrđeno na osnovu urađene studije od strane struke, pa tako ne možemo samo tražiti da se opet urade studije opravdanosti trajanja časova od 40 minuta. Niti ova niti bilo koja odluka koja se tiče obrazovanja naše djece ne može se donositi anketama bez argumenata i uz vremenski rok od dva dana za dostavu mišljenja - naveli su iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.