Nakon sastanka MGK-a, kojim je u Predsjedničkoj palači u Ankari predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, objavljena je deklaracija u kojoj je navedeno da su na sastanku ocijenjeni svi aspekti političkih, vojnih, ekonomskih i društvenih zbivanja u 2021. godini važnih za nacionalnu sigurnost Turske, te razmatrani mogući izazovi s kojima se treba suočiti u 2022. godini i aktivnosti koje treba poduzeti.

Vijeće je obaviješteno o operacijama koje se provode odlučno i uspješno protiv svih vrsta prijetnji i opasnosti protiv nacionalnog jedinstva i solidarnosti Turske, a posebno protiv terorističkih organizacija PKK/KCK-PYD/YPG, FETO i ISIL, kako u zemlji tako i u inozemstvu.

- Razgovaralo se o eskalaciji napetosti između Ruske Federacije i Ukrajine. Istaknuto je da povećanje napetosti neće donijeti koristi ničijim interesima, te je upućen poziv stranama da se napetost smanji i postupa u skladu sa zdravim razumom - istaknuto je u tekstu, te dodano:

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske istaklo je značaj unapređenja mehanizama uspostavljenih na Južnom Kavkazu uz konstruktivne napore strana, posebno Turske i Armenije.

- Grčka, koja bezobzirno krši i narušava međunarodno pravo i ustrajava u naoružavanju Otoka kršeći ugovore, pozvana je da iskreno odgovori na naše pozive na dijalog i saradnju, a naša odlučnost da zaštitimo naša legitimna prava i interese u Egejskom moru i Mediteranu ponovo je naglašena - zaključeno je na sjednici MGK-a Turske.