open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Vijeće ministara: Omogućen prelazak granice BiH zbog poljoprivrednih radova
Vijeće ministara BiH danas je utvrdilo Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.
30.04.2020. u 15:13
get url
text

Ovom odlukom, kako je pojasnio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, riješeno je pitanje prelaska državne granice građana BiH i susjednih zemalja koji imaju poljoprivredno zemljište sa jedne i sa druge strane granice.

- U toku je puna sezona poljoprivrednih radova i zato smo omogućili građanima BiH da prelaze u susjedne zemlje, a i ovima iz susjednih zemalja da prelaze u BiH - kazao je Tegeltija.

Dodao je kako se jučer pojavio nesporazum na relaciji Republički krizni štab RS-a - ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, upravo u vezi s ovom odlukom.  

- Krizni štab je utvrđivao uvjete da ti ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a imaju zemljište u susjednoj državi, kad se vraćaju u BiH ne moraju ići u 15-dnevni karantin. Mi smo danas definisali da oni mogu da prelaze granicu i obrađuju zemljište i da se vraćaju kući - naveo je on.

Te osobe su dužne da prilikom prelaska državne granice posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da obavljaju poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Podsjećamo, Vlada Republike Srbije uputila je zajedničkom centru u Trebinju (BiH, Srbija, Crrna Gora) informaciju da namjerava otvoriti malogranične prijelaze.

Time će se omogućiti poljoprivrednicima u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji da mogu prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove, i obrnuto onima koji u BiH imaju poljoprivredno zemljište a žive u Srbiji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.