open-navfaktor-logo
search
Zašto nisu došli
Vijeće ministara BiH: Zbog HDZ-ovaca ponovo otkazana sjednica
Da bi Vijeće ministara moglo odlučivati potrebno je da sjednici prisustvuje većina ministara, te po dva člana iz svakog od konstitutivnih naroda
18.10.2018. u 13:26
get url
text

Ni drugi uzastopni pokušaj održavanja sjednice Vijeća ministara nije uspio. Razlog je opet isti, članovi Vijeća ministara iz reda HDZ-a BiH nisu se pojavili na sjednici.

Naime, prema Poslovniku o radu Vijeća ministrara za donošenje odluka potrebno je da sjednici prisustvuje većina ministara, od kojih barem po dva iz svakog od konstitutivnih naroda. Kako na sjednici nije bilo članova iz reda hrvatskog naroda predsjedavajući Denis Zvizdić je mogao samo konstatovati kako sjednica ne može biti održana.

U aktuelnom sazivu Vijeća ministara su troje koji dolaze iz redova HDZ-a BiH i to ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar pravde Josip Grubeša, te ministrica odbrane Marina Pendeš.

Prošla sjednica koja nije održana iz istog razloga bila je zakazana za 10. oktobar.

Svoj nedolazak na sjednicu Vijeća ministara Bevanda, Grubeša i Pendeš su najavili putem stranica Večernjeg lista, obrazloživši to riječima: "zbog višemjesečnih prevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora SDA prema hrvatskim kolegama".

Na današnjoj sjednici, između ostalog, Vijeće ministara je trebalo da donese odluku o uvjetima za uvođenje 4G mreže, kao i o davanju državne garancije prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj radi dobijanja kredita za izgradnju autoputeva u RS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.