open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vijeće ministara BiH zasjeda danas, očekuju se odluke o pandemiji koronavirusa
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi zasjedati danas u 12 sati, a očekuje se donošenje odluka koje će se ticati sprečavanja širenja novog koronavirusa Covid-19, potvrđeno je Feni iz Vijeća ministara.
17.03.2020. u 09:23
get url
text

Predsjedništvo BiH jučer je nakon vanredne sjednice usvojilo zaključak u kojem su izrazili očekivanje od Vijeća ministara BiH da proglase stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH te da se u skladu s tim zakonom popuni i aktivira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je očekivanje da će Vijeće ministara BiH, nakon što su entitetske vlade proglasile vanrednu situaciju (Republike Srpska) i stanje nesreće (Federacija BiH), na današnjoj sjednici uraditi isto i na nivou BiH, čime bi se promijenilo mnogo stvari i pojednostavile procedure te pomoglo da se BiH efikasnije nosi s tim pitanjem.

Osim toga, Predsjedništvo BiH je od Vijeća ministara BiH zatražilo da se broj graničnih prijelaza svede na minimalan broj neophodan za povratak državljana BiH i nesmetan promet roba, a sve u dogovoru sa susjednim zemljama.

Predsjedništvo BiH podržalo je inicijativu za uvođenje karantina na graničnim prijelazima, uz spremnost da se odobri vojna oprema na osnovu zahtjeva nadležnih zdravstvenih institucija, a zaključeno je da promet roba treba regulirati olakšanim režimom, uz pridržavanje sanitarnih standarda za borbu protiv virusa Covid-19.

- Predsjedništvo BiH naređuje Oružanim snagama BiH da stave na raspolaganje sve svoje resurse za potrebe zaštite od pandemije. Upotreba resursa Oružanih snaga BiH će se definirati posebnim odlukama Predsjedništva BiH na zahtjev nadležnih institucija - jedan je od zaključaka.

Od Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta i lokalnih zajednica također je zatraženo je da hitno poduzmu mjere iz vlastite nadležnosti da bi se ublažile posljedice krize na poslovanje privrednih subjekata u BiH i zaposlenih u tim subjektima.

Upućen je i zahtjev Vijeću ministara da intenzivira komunikaciju sa svim međunarodnim organizacijama i institucijama koje mogu pružiti pomoć BiH u ovoj situaciji, a najavljeno je i da će Predsjedništvo BiH i druge nadležne institucije razmotriti mogućnost upotrebe rezervnih sredstava Centralne banke BiH u svrhu amortiziranja efekata krize.

Kolektivni šef države pozivao je Vijeće ministara BiH da pripremi prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama i uputi u hitnu parlamentarnu proceduru kako bi se otklonile prepreke za hitnu nabavku opreme i drugih stvari potrebnih za suzbijanje širenja virusa.

Predsjedništvo BiH zatražilo je od Vijeća ministara BiH da, na osnovu iskazanih potreba entitetskih, kantonalnih i vlade Brčko Distrikta, sačini listu urgentnih potreba za sredstvima neophodnim za borbu protiv koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.