open-navfaktor-logo
search
Monitoring Istinomjera
Vijeće ministara BiH u prvih 100 dana radilo na manje od trećine datih obećanja, samo je jedno bilo "u progresu"
Tokom prvih 100 dana mandata Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je radilo na ispunjavanju 72 obećanja od ukupno 260, koliko ih je imalo osam stranaka koje su formirale državni nivo izvršne vlasti, pokazao je monitoring Istinomjera.
12.05.2023. u 14:41
get url
text

VEZANI TEKST - Najproduktivnija sjednica: Čije je zakone i odluke zapravo usvojilo Vijeće ministara i ko ih je držao u ladicama

Od ova 72 obećanja, jedno je dobilo ocjenu "u progresu" i radi se o pitanju usvajanja zakona o sigurnosti saobraćaja u BiH. Na ispunjavanju 71 obećanja započelo  je provođenje aktivnosti.

Radi se o predizbornim obećanjima stranaka koje su 25. januara ove godine formirale državnu vlast. Kako je saopćeno iz Istinomjera, monitoringom su obuhvaćena obećanja osam stranaka (SNSD, HDZ BiH, SDP BiH, Naša stranka, NiP, DNS, BH Zeleni i Ujedinjena Srpska).

Najviše obećanja dao je SDP BiH (105), dok su SNSD, DNS i Ujedinjena Srpska imali tek po jedno obećanje. NiP je dao 76 obećanja, Naša stranka 41, HDZ BiH 22 te BH Zeleni 13 obećanja.

Istinomjer je monitoring provodio do 5. maja, kada se i navršilo prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH.

- Najviše obećanja dato je iz oblasti ekonomije (74), u oblasti pravne države dato je 59 obećanja, njih 43 u oblasti obrazovanja, sporta i kulture, 39 obećanja u oblasti spoljne politike, 35 u oblasti državnog uređenja te po pet obećanja u oblastima zdravstva i socijalne politike - navedeno je u saopćenju. 

Monitoring Istinomjera o VMBIH

U oblasti ekonomije provođene su određene aktivnosti na ispunjavanju 22 obećanja, među kojima su se našla ona o modernizaciji Luke Brčko, smanjenju udjela javnih rashoda na plaće, ali i obećanje o dekarbonizaciji energetskog sektora. Provođene su aktivnosti i na realizaciji 14 od ukupno 39 obećanja u oblasti vanjske politike.  

Obećanje SDP-a BiH koje se odnosilo na pristupanje NATO paktu dobilo je ocjenu "započeto" s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH 23. februara usvojilo Informaciju Komisije za saradnju s NATO-om o realizaciji aktivnosti iz dva programa reformi BiH, za 2021. i 2022. godinu, te sedam dana kasnije usvojilo i Izvještaj o radu Komisije za saradnju s NATO-om BiH za period 1. 7. 2022–31. 12. 2022. godine. 

Istinomjer navodi da je započet je rad na ispunjavanju obećanja NIP-a da će inicirati usvajanje zakona o vanjskim poslovima BiH. 

- U oblasti obrazovanja, kulture i sporta provođene su aktivnosti na ispunjavanju 12 datih obećanja, a neka od njih ticala su se finansijske podrške sportistima, ali i ulaganja u nauku. Budžetom institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. predviđeno je 100.000 KM grant sredstava za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda, a 10.000 KM predviđeno je za dodjelu državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine. Istim budžetom predviđeno je 10.000 KM za stavku "Grantovi neprofitnim organizacijama – Nagrada za znanost" te 100.000 KM granta za realizaciju projekata bilateralne saradnje u oblasti nauke na osnovu međunarodnih sporazuma - saopćio je Istinomjer.

Od ukupno 35 obećanja koja se nalaze u oblasti državnog uređenja započet je rad na ispunjavanju tek jednog, koje se odnosilo na online dostupnost svih javnih dokumenta. Četiri od ukupno pet obećanja u oblasti socijalne politike dobilo je ocjenu "započeto", a odnosila su se na zatvaranje kolektivnih centara, stvaranje sigurnosnih i ekonomskih preduvjeta za povratnike, povećanje ulaganja u povratničke sredine te finansiranje inkluzije romske zajednice.

Na pet obećanja u oblasti zdravstva nisu provođene aktivnosti u smjeru njihovog ispunjavanja. Dva obećanja, jedno SDP-a BiH, a drugo Naše stranke, odnosila su se na legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, a ostala na formiranje vijeća za zdravstvo, formiranje krovnih institucija i zakonskih rješenja u zdravstvu, kao i na kreiranje registra zdravstvenih radnika. 

- Ako se pogleda procentualno, provođene su aktivnosti na ispunjavanju 27 posto datih obećanja, a koja u okviru svog monitoringa prati Istinomjer. Među većinom obećanja na čijem ispunjavanju nije bilo značajnih aktivnosti našla su se, između ostalih, ona koja se odnose na borbu protiv korupcije, uvođenje diferencirane stope PDV-a, reformu javnih RTV sistema, Ustavnu reformu, izgradnju nacionalnog stadiona, usvajanje zakona o klimatskim promjenama i brojna druga. 

VEZANI TEKST - Špago o 100 dana Vijeća ministara BiH: Samo su povećali svoje plaće, SNSD-u isporučen sigurnosni sektor...

U kontekstu ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja EK provođene su određene aktivnosti na kreiranju prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, kao i na osnivanju Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama - saopćeno je, između ostalog, iz Istinomjera

Istaknuto je i da je tokom pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH najavljivano kreiranje detaljne programske platforme za državni nivo, no do momenta objave ovog izvještaja takav se dokument nije pojavio u javnosti, a objavljen je samo potpisani dokument pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022–2026. godine". 

- Bitno je spomenuti i da budžet institucija BiH nije dostupan u mašinski čitljivom, odnosno pretraživom formatu, što je otežavalo/usporavalo provođenje monitoringa. Treba istaći da je to jedini nivo vlasti za koji Istinomjer radi monitoring, a koji ima samo skeniranu verziju budžeta. Istinomjer je od Ministarstva finansija BiH i Vijeća ministara BiH tražio da za potrebe monitoringa ustupe pretraživu verziju budžeta, no odgovor nismo dobili - navedeno je.

Sva obećanja, razvrstana po oblastima i političkim partijama, možete pogledati na ovom linku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.