open-navfaktor-logo
search
O budžetima institucija
Vijeće ministara BiH: Razmatrano povećanje osnovice plaća za uposlenike u državnim institucijama
Vijeće ministara BiH razmotrilo je Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, o kojem će se izjasniti na narednoj sjednici, nakon što Ministarstvo finansija i trezora razmotri pristigle sugestije.
08.02.2021. u 17:03
get url
text

Na narednoj sjednici ministri bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, koja je danas razmotrena, a čija primjena zavisi od usvajanja budžeta institucija BiH.

Podsjećamo da Ministarstvo finansija i trezora priprema nacrt zakona o budžetu institucija BiH i dostavlja ga Vijeću ministara na utvrđivanje, nakon čega se upućuje Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Vijeće ministara BiH, sa sedam glasova za i tri protiv, nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljenja dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o 5. sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan, putem video linka, 25. februara.

Na sjednici je usvojen Dokument za diskusiju, te je data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH za 5. sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato sa nacrtom dnevnog reda za ovaj sastanak.

Predsjedavajući delegacije BiH u dijelu za visoki politički dijalog bit će ministar pravde Josip Grubeša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.