open-navfaktor-logo
search
Sanacija šteta
Vijeće ministara BiH odobrilo milion KM za Krajinu, Komšić traži osam, Bećirović 2,3 miliona KM
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučilo je odvojiti milion KM kao pomoć poplavljenim područjima, mada je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić inicirao da budu izdvojena dva miliona KM.
18.05.2023. u 13:50
get url
text

VEZANI TEKST - Hurtić traži da Vijeće ministara izdvoji dva miliona KM za pomoć poplavljenim područjima

Tekuća rezerva ovogodišnjeg budžeta institucija BiH iz koje će biti izdvojen novac iznosi oko 9,1 milion KM, s tim da je tu uračunato i 360.000 KM interventne rezerve o kojoj odlučuju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tako da je Vijeću ministara BiH na raspolaganju oko 8,8 miliona KM rezerve za ovu godinu, s tim da je određeni dio već utrošen.

U međuvremenu je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se iz budžetskih rezervi Vijeća ministara BiH izdvojila dva miliona KM za Unsko-sanski kanton i 300.000 KM za Općinu Čelić.

Zahtjev je potom podržao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali smatra da je suma koju je predložio Bećirović mala pa predlaže izdvajanje osam miliona KM. 

- S obzirom na to da je stigao zahtjev gospodina Bećirovića za vanrednu sjedicu, mogu reći da taj zahtjev podržavam, ali mislim da je suma koju je predvidio u zahtjevu suviše mala za ozbiljnu sanaciju šteta nastalih poplavama (dva miliona za Unsko-sanski kanton i 300 hiljada za Čelić) te je moj prijedlog da se za sanaciju šteta u Krajini izdvoji pet miliona, za sanaciju šteta u Čeliću izdvoji million, a za sanaciju šteta u RS-u dva miliona - rekao je Komšić.

VEZANI TEKST - Bećirović traži vanrednu sjednicu Predsjedništva kako bi se izdvojila sredstva za poplavljena područja

Hurtić je u samoj inicijativi naveo da je u Unsko-sanskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće, da su najviše pogođeni Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most, Cazin i Velika Kladuša, te da je stanje elementarne nepogode proglašeno i u Bosanskom Novom i Bosanskoj Kostajnici, ali i da su poplavljeni Prijedor i Bosanska Dubica.

- Predlažem da Vijeće ministara izdvoji ukupno dva miliona KM za pogođena područja, a da se sredstva raspodjele srazmjerno šteti koja je nanesena i broju pogođenih općina i gradova. Ukoliko ovaj iznos nije moguće realizovati, predlažem da taj iznos bude u skladu sa našim trenutnim mogućnostima. Koji god iznos odobrimo, on će biti simboličan jer su, prema prvim procjenama, štete od poplava već sada ogromne - piše u inicijativi.

Milion KM o kojem je odlučilo Vijeće ministara BiH bit će raspoređen na način da po 500.000 KM ide za najugroženije općine i gradove u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.

- Raspodjela sredstava bit će utvrđena naknadno, drugom odlukom, u skladu sa stepenom ugroženosti i prioritetima koje će utvrditi Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s nadležnim entitetskim institucijama - saopćili su iz Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.