- Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je dužno poduzeti neophodne pravne radnje radi zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine te će informirati Vijeće ministara BiH o potrebnim uvjetima i pretpostavkama za njeno uspješno zastupanje u ovom postupku. Ministarstvo civilnih poslova BiH će, u koordinaciji s državnim ministarstvima finansija i trezora te pravde, kao i entitetskim ministarstvima zdravstva, Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, pružiti podršku Pravobranilaštvu BiH radi zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Vijeća ministara.

Istaknuto je da je ovo odlučeno nakon neuspješnih razgovora pregovaračkog tima BiH s predstavnicima GAVI-ja.

- GAVI je tek djelomično izvršio svoje obaveze iz ugovora zaključenog s Bosnom i Hercegovinom, te je njegovim posredstvom isporučeno ukupno 332.640 ili 27 posto vakcina od ukupno naručenih 1.232.000 vakcina za COVID-19. Istodobno, GAVI i dalje inzistira na plaćanju izlaznih troškova u iznosu 1.615.200,00 američkih dolara - podsjetili su iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH danas je imenovalo ad hoc radno tijelo za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan koji je prošlog mjeseca usvojila Evropska komisija, vrijedan šest milijardi eura, za period 2024. – 2027. godina. 

- Ovo radno tijelo u koje su imenovani predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i državni ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, komunikacija i prometa, te finansija i trezora, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH i direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, kao i predstavnici Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, odnosno Ministarstva finansija RS-a dužno je do sastanka u Briselu, 6. decembra, sačiniti plan reformi BiH za Plan rasta za Zapadni Balkan. U narednoj fazi ovo radno ad hoc tijelo bit će zamijenjeno timovima zaduženim za izradu paketa projekata koji će biti finansirani sredstvima Evropske unije iz Plana rasta za Zapadni Balkan - saopćeno je.

Ranije je navedeno da bi BiH mogla povući više od milijardu eura iz ovog paketa pomoći, a prva finansijska sredstva za rast ekonomije u BiH očekuju se polovinom iduće godine.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo, uz određenu korekciju, Odluku o osnivanju radne grupe koja do 31. marta biduće godine mora izraditi Zakon o graničnoj kontroli radi njegovog usklađivanja s evropskim standardima. Danas je donesena i odluka o formiranju interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o zaštiti lilnih podataka.