open-navfaktor-logo
search
Završena sjednica
Vijeće ministara BiH nije usvojilo nijednu od tri važne odluke: Ko je i šta blokirao?
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije danas prihvatilo ni izmjene i dopune Odluke propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koje je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH.
31.05.2021. u 15:20
get url
text
Sa sjednice Vijeća ministara BiH

Da je usvojena, ulazak stranaca u BiH, koji sada moraju imati isključivo PCR test, bi bio nešto fleksibilniji i bilo bi im omogućeno da im se za ulazak u našu zemlju priznaju potvrde o vakcinaciji i brzi antigenski testovi.

VEZANI TEKST - HDZ-ovi ministri odbili olakšati ulazak turista u BiH: Politički motivirane opstrukcije kontra interesa građana

Razlog neusvajanja ove odluke koja se odnosi na ulazak stranaca je to što danas nisu prihvaćene izmjene i dopune druge odluke, i to Odluke o vizama kojim bi se turistima iz Velike Britanije i Saudijske Arabije privremeno ukinule vize, dok traje ljeto. To je bio zahtjev i velikog broja turističkih radnika i donijelo bi višemilionsku korist, spram 880.000 KM, koliko bi BiH izgubila na vizama i taksama.

Odluku koja se odnosi na vize za ulazak turista iz Saudijske Arabije i Velike Britanije nisu podržali ministri iz HDZ-a BiH.

Vijeće ministara nije prihvatilo ni to da se za godinu dana produži preferencijalni tretman domaćih kompanija u javnim nabavkama. Za ovo je bilo sedam, a protiv tri ministra.

Selmo Cikotić (SDA), ministar sigurnosti BiH, kazao je da je on glasao za sve tri odluke. Odgovorio je da je protiv izmjena i dopuna Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca bili ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) i ministar odbrane Sifet Podžić (DF).

Turković je, dodao je, bila spremna glasati za sve tri odluke, ali su iz HDZ-a BiH bili zainteresiorani glasati samo za onu za koju su oni bili izainteresirani, a riječ je upravo o odluci koju je predložilo Ministarstvo sigrnosti BiH.

- Ta politika ograničenih intersa neće ništa dobro donijeti osim novih podjela – rekao je Cikotić.

Dodao je da nije bilo dogovora da se usvoje sve tri odluke.

Turković je na svom Facebook profilu, između ostalog, objavila da Vijeće ministara BiH danas, zbog politički motiviranih opstrukcija, nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine, te da je propuštena historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.