VEZANI TEKST - Iako znaju da neće ostati direktor OSA-e: Zašto Konaković, Dodik i Čović žure sa smjenom Osmice

Hurtić je dodao da još nije dobio tačan dnevni red i materijal. 

Prema informacijama koje su objavili pojedini mediji, Izvršno-obavještajni odbor je održao sjednicu na kojem je imenovao novo rukovodstvo OSA-e, i to direktora Almira Džuvu, zamjenika direktora Ristu Zarića i glavnog inspektora Damira Bevandu. Ovaj odbor čine predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar odbrane Zukan Helez te ministar finansija Zoran Tegeltija.

Međutim, imenovanje novog rukovodstva OSA-e danas na sjednici Vijeća ministara BiH bi bilo nezakonito, kazao namm je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

- Vijeće ministara BiH ne može imenovati direktora OSA-e jer se zakonom traži prethodno mišljenje parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH. A ta komisija još nije ni konstituirana. Ali je Vijeće ministara BiH i 9. februara imalo neka nezakonita imenovanja - dodao je Špago. 

Napomenuo je da je dogovoreno da do kraja februara budu poslana imena kandidata za sve zajedničke komisije, pa tako i ovu, a njihovo imenovanje se očekuje u prvoj polovini marta.