Sjednica

Vijeće ministara BiH danas o autoputu od Sarajeva do Beograda, migrantima i zvaničnom vremenu

Objavljeno: 21.05.2019. u 08:46

Na obimnom dnevnom redu koji sadrži 72 tačke trebali bi biti razmatrani i izvještaji o radu nekoliko državnih institucija

FOTO: KEMAL SOFTIĆ

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatrat će danas na sjednici izmjene Zakona o Agenciji za rad i zapošljavanje kao i Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH kojeg predlaže Institut za mjeriteljstvo.

Nacrtom zakona o zvaničnom vremenu definira se zvanično vrijeme u BiH, upotreba zvaničnog vremena, način računanja vremena i mjerenje vremena u komercijalne svrhe.

Ranije su iz tog instituta najavili predlaganje tog zakonskog rješenja uz obrazloženje da kada je u pitanju odluka Evropske unije o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU-a te bi i taj zakon trebao biti usklađen s tim odredbama.

Evropski parlament izglasao je ukidanje pomjeranje sata od aprila 2021. godine, a zemljama Evropske unije bit će ostavljeno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Dnevnim redom sjednice Vijeća ministara predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o odobravanju ulaska i boravka u BiH pod posebnim uvjetima te Prijedloga odluke o usvajanju Državnog godišnjeg programa za zaštitu potrošača.

Vijeće ministara BiH bit će danas upoznato i s informacijama o aktivnostima koje se preduzimaju na projektu "Izgradnja autoputa/brzog puta Sarajevo - Beograd - Sarajevo", a pred ministrima je i ovaj put Informacija o stanju u oblasti migracija.

Na obimnom dnevnom redu koji sadrži 72 tačke trebali bi biti razmatrani i izvještaji o radu nekoliko državnih institucija uključujući Vijeće ministara, Graničnu policiju, Institut za nestale osobe te Direkciju za evropske integracije, a predloženo je i nekoliko programa rada institucija za ovu godinu.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije