open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
Vijeće Evrope: BiH treba poduzeti dodatne mjere kako bi se uskladila sa Istanbulskom konvencijom
U svom prvom izvještaju o osnovnoj evaluaciji (LINK) o Bosni i Hercegovini, Grupa eksperata Vijeća Evrope za akciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO) ističe pozitivne zakonske i političke korake koje su poduzele vlasti u BiH, ali i navodi i dodatne mjere za ispunjavanje zahtjeva Konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija).
08.11.2022. u 10:36
get url
text

U svom izvještaju, objavljenom danas, GREVIO pozdravlja politike za osiguranje rodne ravnopravnosti, uključujući rodno osjetljivo budžetiranje u ministarstvima na državnom i entitetskom nivou i uspostavljanje kontakt osoba za rodnu ravnopravnost.

U izvještaju se ističu pozitivni koraci, uključujući donošenje novog krivičnog zakonodavstva kojim se uvode krivična djela prisilnog sakaćenja ženskih spolnih organa (Female genital mutilation - FGM), prisilne sterilizacije, uhođenja, seksualnog uznemiravanja i prisilnog braka.

GREVIO je pohvalio pružanje specijalističke podrške žrtvama u postupcima procesuiranja nasilja u porodici, putem "osobe od povjerenja", koja pomaže žrtvama i prisustvuje svim njihovim sastancima i saslušanjima pred javnim institucijama, uključujući policiju i sudove.

Međutim, bazirajući svoje nalaze na informacijama dobijenim od vlasti, civilnog društva i drugih izvora, uključujući posjetu Bosni i Hercegovini, GREVIO identificira izazove koji zahtijevaju "hitno djelovanje" vlasti kako bi se uskladili sa Istanbulskom konvencijom. 

GREVIO poziva vlasti da izmijene članove u zakonu za seksualno nasilje koji su tretirani u državnim, entitetskim i zakonima Brčko distrikta kako bi u potpunosti uključili pojam nedostatka slobodnog pristanka kako to zahtijeva Istanbulska konvencija i da preciziraju vrstu seksualnih radnji bez pristanka koji su kriminalizirani u skladu sa konvencijom.

Osim toga, treba da usvoje mjere kako bi osigurale da se svako krivično djelo seksualnog nasilja primjenjuje na bivše ili sadašnje supružnike ili partnere i da se osiguraju proporcionalne i odvraćajuće sankcije za sve seksualne radnje bez pristanka žrtve, bez obzira na lična svojstva.

Kako se u izvještaju nalazi da trenutno nije predviđen jasan put i sistem upućivanja za žrtve seksualnog nasilja i da su njege traume i dugotrajno psihološko savjetovanje nedovoljni, GREVIO poziva vlasti da uspostave centre za slučajeve silovanja i/ili koji upućuju da se dogodilo seksualno nasilje, a koji će pružati neposrednu medicinsku , traumatsku podršku, forenzičke preglede i psihološku pomoć od strane kvalificiranih stručnjaka, u skladu sa standardima sporazuma.

Što se tiče prava na starateljstvo i pojsete, GREVIO apelira na vlasti da preduzmu "prioritetne radnje" kako bi se osigurala sigurnost žrtava i njihove djece i da se "razbije začarani krug moći i zloupotreba" koji vrše počinioci.

Naprimjer, vlasti moraju zakonom predvidjeti izuzeće od obaveznog posredovanja u postupcima koji se odnose na odvajanje, starateljstvo i pravo na posjetu u slučajevima nasilja, uključujući nasilje u porodici, i izričito predvidjeti zakonom da se incidenti nasilja u porodici nad nezlostavljajućim njegovateljima mogu uzeti u obzir pri određivanju prava na starateljstvo i posjete.

Porodični sudovi bi trebali uzeti u obzir sve epizode nasilja u porodici, uključujući i konsultacije sa svim relevantnim stručnjacima. Svi relevantni stručnjaci, posebno osoblje centara za socijalni rad i sudije porodičnih sudova, treba da budu obučeni da tretiraju slučajeve nasilja u porodici i opremljeni smjernicama koje će im omogućiti da ispune svoju obavezu osiguranja sigurnosti za žrtve, navodi se u prvom izvještaju Vijeća Evrope o osnovnoj evaluaciji (LINK) o Bosni i Hercegovini po pitanju usklađivanja sa Konvencijom o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.