open-navfaktor-logo
search
Za zdrave obroke
Vidovići prvi u BiH prave brašno od tikve, kilogram košta i do 25 KM
Vjekoslav Vidović i njegov sin Karlo prvi su proizvođači brašna od tikve u Bosni i Hercegovini.
15.10.2020. u 08:11
get url
text

S obzirom na to da na bosanskohercegovačkom tržištu u ponudi nema te vrste brašna, Vidovići su odlučili da oni prvi ponude taj proizvod.

Brašno od tikve je bez glutena i izuzetne nutritivne vrijednosti, a vrlo je traženo za pripremu zdravih obroka.

Iz Austrije su, kažu, dobili ponudu od prijatelja da sve što proizvedu ponude u njegovoj trgovini gdje se nude samo ekološki uzgojeni proizvodi i zdrava hrana. Prve količine brašna proizveli su za svoje potrebe i za nekoliko svojih prijatelja.

- Tikva se oguli, izvadimo košpe, zatim ih izrežemo, te sušimo, dehidriramo, i na kraju meljemo. Moj sin je pokrenuo pogon za proizvodnju brašna, upustili smo se u taj posao, ali treba dosta vremena i truda. Na mini dehidratoru smo uspjeli, dobili smo jako dobro brašno, besglutensko, puno proteina. Ako ništa, ove godine bit će za naše potrebe – kaže Vjekoslav.

Iz tikve, ističe, izvlače vodu, dovode je u suho stanje.

- Kada se osuši, bude poput čipsa kako bi se mogla samljeti. Brašno je skupo jer je skup način izrade, ali koliko je kvalitetno i nije skupo. Na hrvatskom tržištu dođe oko 100 kuna, oko 25 maraka, kilogram brašna. Kod nas nismo vidjeli da ga ima na tržištu pa ne znamo ni koliko bi moglo koštati – pojašnjava Vidović, te dodaje da imaju u planu da prave i bučino ulje kao i da od ostataka košpica također prave brašno.

Vidovići imaju problema sa pronalaskom pravih mašina za preradu tikve kako bi došli do finalnog proizvoda, te pokušavaju improvizovati i sami praviti mašine koje će im olakšati cjelokupan proces. Smatraju da će im se upornost i trud kad-tad isplatiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.