open-navfaktor-logo
search
Nakon ročišta
Vidović: Prekršena prava odbrane u slučaju "Novalić i drugi"
Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH u slučaju "Novalić i drugi", izjavila je novinarima da su prekršena prava odbrane, navodeći da im je uskraćeno pravo na uvid u dokazne materijale.
23.02.2022. u 15:38
get url
text

VEZANI TEKST - Respiratori: Pravobranilaštvo dobilo ugovor nakon što se Vlada raspitivala o mogućnosti njegovog raskida

Tužilaštvo BiH je danas zahtijevalo da odbrana započne s iznošenjem dokaza, iako nisu završili sa direktnim ispitivanjem svjedoka i vještaka.

- Odbrana ima pravo da pobije navod Tužilaštva - istakla je Vidović.

Kao problem navela je da odbrana ima pravo na uvid u dokazne materijale koji se unose u spis, što je njima uskraćeno.

- Tu ima 100.000 dokumenata, a oni u priličnoj mjeri zanemaruju tu dužnost. Ne shvataju da mogu ugroziti čitav predmet - kazala je.

Vidović je istakla da je odbrana dio Suda te da ravnopravno učestvuje u sudskom postupku.

Vidović je komentirala i svjedočenje federalnog pravobranioca Jakova Dujića, ističući da on tvrdi da je Federalna uprava Civilne zaštite u to vrijeme trebala dostaviti ugovor na ocjenu Pravobranilaštvu FBiH, ali da je stav odbrane da je zbog pandemije to bila vanredna situacija koja je zahtijevala drugačije postupanje, ali sve u skladu sa međunarodnim aktima.

Saslušanjem dva svjedoka danas je na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno izvođenje dokaza Tužilaštva BiH u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.