open-navfaktor-logo
search
Predmet Respiratori
Vidović: Danas ispitani vještak je svjetski priznat stručnjak
Braniteljica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović opovrgnula je prigovor zastupnika optužbe u slučaju Respiratori u vezi sa svojstvom danas ispitanog vještaka Christhopha Rojahna, navodeći kako se radi o stručnjaku s najvišim referencama i međunarodnom reputacijom.
13.04.2022. u 16:35
get url
text

Na novinarski upit u vezi sa tvrdnjama zastupnika optužbe da se radi "o istražitelju, a ne vještaku", Vidović je kazala kako se radi o osobi koja iza sebe ima zavidnu karijeru ostvarenu na svim nivoima učešća u istragama, preko savjetnika do direktora, angažiranog u najvećim svjetski poznatim kompanijama kakve su - Delloittte, KPMG i PwC.

Radi se o, kako je kazala, međunarodnim kompanijama koje vrše istrage i procjene dokumentacije, kao i revizije.

- Međutim, mi smo ponovo pokazali svoj mentalitet. Ne poštujemo sami sebe, pa ni svjetski uvaženu ličnost, koji je došao da svjedoči na Sudu Bosne i Hercegovine kao svjetski priznat stručnjak - kazala je Vidović, navodeći kako je Rojahn, između ostalog, bio član Komisije, angažiran na definiranju antikoruptivne strategije u Saveznoj Republici (SR) Njemačkoj.

Referirajući se u vezi s ciljem ovog vještačenja, advokatica Vidović ističe kako su to podaci koji odbrani nisu bili dostupni, a odnose se na bonitet kineskih kompanija - proizvođača i dobavljača respiratora, kao i da se dođe do ostalih podataka do kojih je takav stručnjak mogao doći.

Posebno značajnom u tom pogledu ocijenila je namjeru odbrane da dovede objektivnu nepristrasnu osobu, navodeći kako je vještak odgovarao bez sustezanja da kaže ono što odgovara ili ne odgovara strani koja ga je pozvala.

VEZANI TEKST - Njemački vještak na suđenju za respiratore: Nisam našao ništa sporno, brojevi na isplatama i u papirima se poklapaju

U kratkom osvrtu na Rojahnovo vještačenje, Vidović je podsjetila kako je on analizirao dokumente Tužilaštva i utvrdio kako je vršeno plaćanje i koliko su respiratori plaćeni, odnosno ponude tih uređaja na tržištu, te da su respiratori ACM 812A uvršteni u program proizvođača, uključujući i podatke o svim certifikatima u posjedu proizvođača, kao i podatke o bonitetu kineskih firmi – proizvođača i dobavljača.

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.