Utorak, 05.03.2024.

Vidikovac na Trebeviću i dalje zatvoren, hoće li gradonačelnica Karić završiti Skakin projekat

Početak radova na projektu Vidikovac na Trebeviću najavljen je 2019. godine, kao i njihovo okončanje 2020. Međutim, on ni danas nije otvoren. 

Ekipa Faktora je obišla ovu lokaciju na kojoj već dugo nema nikakvih promjena. Objekat nije otvoren, pristup mu je zabranjen, a na ploči se navode osnovni podaci o investitoru, projektantu, nadzoru te izvođaču, bez informacija o tome kada će projekat u konačnici biti i realizovan.

Tadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je sredinom 2019. godine najavio izgradnju objekta Vidikovac na Trebeviću isitičući da "državne investicije trebaju biti predvodnici u investiranju" te da će se ovaj objekat "savršeno uklopiti u prirodno okruženje, a zadovoljit će najviše evropske i svjestske standarde."

Izvještaju o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci 2019. godine navodi se da je planirani iznos za projekat hotela Vidikovac u toj godini iznosio 1,5 miliona KM, dok je u tom periodu izvršeno tek 122.993,82 KM. Budžetom za 2020. godinu je za ovaj projekat planirano 2,5 miliona KM.

Posao vrijedan oko 4,5 miliona KM krajem jula 2019. godine pripao je sarajevskoj firmi Unigradnja, a rok za izvršenje radova planiran ovim ugovorom bio je 150 dana.

Abdulah Skaka je u julu 2020. godine za Faktor rekao da je izgradnja objekta u završnoj fazi te da bi izradnja kultnog restorana Vidikovac trebala biti završena krajem te godine.

VEZANI TEKST - Vidikovac na Trebeviću do kraja godine, Skaka pojasnio da li će biti izdavanja pod zakup

Pred kraj godine, tačnije u novembru 2020. godine, iz Gradske uprave je saopćeno da je završena izgradnja samo prve faze Vidikovca kojim će, kako su istakli, Sarajevo dobiti jedno od najreprezentativnijih zdanja sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad BiH.

Prema Nacrtu budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu, za ovaj projekat istaknuto je da je rebalansom budžeta za 2020. godinu izdvojeno 4.210.000 KM, a da je u periodu od 1.1. do 30.6.2020. godine utrošeno 852.516.27 KM, dok je budžetom za 2021. godinu planirano 200.000 KM.

U aprilu 2021. godine za gradonačelnicu Grada Sarajeva izabrana je Benjamina Karić koja je, kako je navedeno u novembru iste godine, ranije Gradskom vijeću podnijela prijedlog Odluke o uvjetima i načinu korištenja i davanja u zakup poslovnog objekta Vidikovac na Trebeviću.

Tada je navedeno da bi u izgradnju i opremanje objekta trebalo biti uloženo gotovo 7,5 miliona KM, od čega je planirano da najmoprimac uloži 14,34 posto, a ostatak investitor, tj. Grad Sarajevo.

VEZANI TEKST - Ukupno 654 sjedeća mjesta: Šta će gosti trebevićkog Vidikovca imati na raspolaganju?

Gradonačelnici Benjamini Karić smo poslali upit zašto do sada nije otvoren Vidikovac, da li je objavljen najavljeni oglas te da li je pokrenuta procedura za davanje u zakup objekta, međutim odgovor nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh