Švicarski novinar pokušao isprovocirati Krstajića: Ja sam iz BiH, zemlje sa više kultura

objavljeno: 20.06.2018. u 11:49

Jedna od najiščekivanijih utakmica na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je ona između Srbije i Švicarske, koja je na programu u petak od 20 sati.

Koliko su u Švicarskoj željno iščekivali ovaj meč svjedoči i primjer, koji je objavio beogradski Blic.

Prije dva mjeseca, kada je fudbalska sezona bila u punom jeku, a malo ko je razmišljao o Mundijalu u redakciju ovog lista stigao je jedan stranac.

- Srednjovječni gospodin ljubazno se predstavio i još ljubaznije zamolio da mu pomognemo oko intervjua sa selektorom Srbije. Taj švicarski novinar Blicka otputovao je potom u Staru Pazovu, obavio svoj posao, pa strljivo čekao baš ovo jutro da, na dva dana pred meč Orlova sa Švicarcima, otkrije kako je protekao njegov "jedan na jedan" razgovor sa Krstajićem. I, jedno od pitanja je glasilo: Igrat ćete protiv Švicarske, u kojoj ima mnogo fudbalera sa albanskim korijenima? - piše Blic.

Selektor Srbije samo je kratko odgovorio:

- To je politika. A ja ne pričam o politici.

I, tako bi i trebalo da ostane, fudbal je to. Ali, švicarski kolega je insistirao da priča, ipak, ostane u tim vodama:

- Dakle, Vi mislite da je ova politička komponenta nevažna? - nastavio je novinar.

- Znate, ja sam iz zemlje sa više kultura, iz BiH. Otac mi je Crnogorac, majka Srpkinja. Ja sam internacionalni čovjek. Nacionalnost mi nije presudna, već mi je presudno to što je Švicarska veoma dobar tim.

- I to ekstremno multikulturalan tim - dodao je Švicarac.

- Slažem se. I to je dobro za Švicarsku. Poštujem svakog igrača, nevezano za to iz koje zemlje dolazi - zaključio je Krstajić.