open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Veterani "Laste": Mandićeva izjava teška je uvreda za sve građane Sarajeva
Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene "Lasta", bez ikakvih političkih konotacija, najoštrije osuđuje izjave načelnika Općine Centar Srđana Mandića da je Sarajevo nakon izbora nove gradonačelnice "ponovo slobodan grad".
09.04.2021. u 11:10
get url
text

- Kao što znamo, Sarajevo je oslobođeno od fašizma 6. aprila 1945. godine, a zatim je ponovo odbranjeno od iste pošasti tokom posljednje agresije i oslobođeno od onih koji su naš grad držali pod opsadom, ubijali i terorisali stanovništvo pune četiri godine. Braneći se od agresora nismo se dijelili po nacionalnoj, vjerskoj, a ponajmanje političkoj pripadnosti. Dijeliti nas danas po toj osnovi, tvrdeći da su neki od nas "okupirali" Sarajevo, teška je uvreda upućena svakom građaninu Sarajeva, neovisno o njihovim političkim afinitetima i pripadnosti - stoji u saopćenju.

VEZANI TEKST - Mandić: "Sarajevo je ponovno slobodan grad", a od koga, načelniče, i ko ga je okupirao?

Kako kažu, takve izjave u trenucima kada su rane iz opsade još uvijek svježe i kada našoj Domovini još uvijek prijeti opasnost od nikada ugašenih velikodržavnih ideja susjednih zemalja, unose razdor među građane i idu na ruku onima od kojih ta opasnost prijeti.

- Nikakvi izbori i fotelje nisu vrijedni toga i ne mogu opravdati uvredu koje je načelnik Mandić napisao. Niti jednom načelniku Općine Centar u proteklih 30 godina nije ni na pamet palo da pomisli, a ne da napiše nešto slično. Mandić je načelnik općine i kao takav javna ličnost koja mora odvagati svaku napisanu riječ prije nego je napiše i javno objavi. On to dobro zna. Da nije bilo rekacije građana vjerovatno do naknadnog tumačenja ne bih ni došlo a uvreda bi ostala. Nećemo nikada i nikome dozvoliti da se skrnavi odbrana domovine. Nećemo dozvoliti da se vrijeđa prolivena krv naše braće (svih vjeroispovijesti) za odbranu naše Države, Grada Sarajeva i Općine Centar. Zbog toga od njega očekujemo izvinjenje, ne posebno nama, već svim građanima slobodarskog Sarajeva. I na kraju, slava i hvala generalu Jovanu Divjaku, antifašisti, na svemu što je uradio za našu Domovinu. Neka mu je laka zemlja bosanska - poručuju iz ovog udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.