Burno kod susjeda

Vesna Pusić u Saboru Hrvatske: Je li to nama Dodik vodi vanjsku politiku?

Objavljeno: 12.12.2018. u 12:38

Ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH, ne govori o položaju Hrvata u Posavini, srednjoj Bosni, Republici Srpskoj, Sarajevu, ne govori čak ni o položaju Hrvata u Hercegovini. Govori samo o HDZ-u BiH, a posredno i HDZ-u RH. Ovo je deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH

Vesna Pusić, zastupnica u Saboru Hrvatske, oštro je kritizirala Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koju razmatra parlament susjedne zemlje, a čiji je predlagač u suštini HDZ-ov zastupnik Božo Ljubić.

-Ovaj tekst Deklaracije nije o položaju Hrvata u BiH, ne govori o položaju Hrvata u Posavini, srednjoj Bosni, Republici Srpskoj, Sarajevu, ne govori čak ni o položaju Hrvata u Hercegovini. Govori samo o HDZ-u BiH, a posredno i HDZ-u RH. Ovo je deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH, ako moramo tačno precizirati o čemu se tu radi. I kao takva, direktno je i flagranto miješanje u unutarnje stvari BiH - kazala je Pusić.

Ona je potom nastavila:

-Tri povjerenika EU-a za BiH rekla su da je nedopustivo takvo miješanje RH u unutarnje stvari BiH. Hrvatska i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske su odgovorili pristojnijim rječnikom ono što je bezobraznijim rječnikom rekao Milorad Dodik. Da li smo mi došli do toga da Dodik vodi vanjsku politiku hrvatske prema BiH? Ova deklaracija i ponašanje idu direktno protiv ugleda i interesa Hrvatska. Ko će Hrvatsku još uzimati za ozbiljno kada govorimo o susjeda, za drugo nas svakako ne pitaju. Ova deklaracija se poziva na Ustav Hrvatske, pa ću se i ja pozvati, prije svega Ustavom se kaže da treba štititi interese HR i građane RH. Građani plaćaju postojanje ovog sabora, oni su poslodavci i vlade... Bez građana RH koji su prvi interes ovog sabora, prvi interes ovog sabora, sabor nema razlog za postojanje. Naša prva zadaća su interes RH i građana RH. Sve ostalo je sekundarno, odnosno od drugorazredne važnosti - rekla je Pusić, objašnjavajući da je rasprava i deklaracija u Saboru besmislena na način kako je predložena i šta u njoj piše.

Deklaracija je puna neistina, poluistina i fabrikata i de facto je neke vrste predizborne kampanje, dodala je Pusić.

Sjednicu Sabora možete gledati uživo u videu ispod: 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije