open-navfaktor-logo
search
Porodična tradicija
Vesna Kraupner o obilježavanju Vaskrsa: Volimo sve ljude bez obzira na vjeru
16.04.2023. u 09:43
get url
text

Vrijedne ruke članica Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" iz Tuzle, u Bosni i Hercegovini, pred ovogodišnji Vaskrs pripremile su 1.500 vaskršnjih jaja. Čin farbanja obavljen je u dvorištu Crkve Uspenja presvete Bogorodice na Veliki četvrtak, nakon čega su se pravoslavne vjernice i vjernici okrenuli obavezama koje su ih čekale do Vaskrsa.

Članica Kola srpskih sestara je i Vesna Kraupner iz Tuzle, koja se za Anadoliju prisjetila dana kada je kao djevojčica zajedno sa svojom porodicom dočekivala velike praznike

- Ja se sjećam svog oca koji je imao običaj da pred vaskršnji post obavezno opere suđe jer se jela posna hrana. To mi je ostalo u sjećanju i moj otac koji je svojoj prvoj unuci uvijek kupovao garderobu, haljinice i čarapice u bijeloj boji. Toga se najviše sjećam i njegovog odlaska na Vasrks na zornicu u pet sati - kaže Kraupner.

{$galerijaFotografija}

Običaji roditelja i porodična tradicija odredili su njen dalji životni put. Mnogo vremena pred svaki praznik provodi u crkvi, a uz veliki trud uspijeva održati i porodičnu tradiciju.

- Više vremena ovdje provedem, a vrlo malo vremena imam s porodicom kod kuće mada mi nije velika porodica imam majku, brata i muža. Stignem da obiđem majku, obilježimo praznik s ručkom, odnesem joj jaja i tako - priča Kraupner.

Sjeća se kako je njena prva kupljena knjiga bila Biblija i da je kao djevojčica počela da je čita. Raduje se svakom prazniku, evocira uspomene, a tradicionalne običaje prenosi na mlađe generacije. Ima ljubavi za sve dobre ljude jer je tako vaspitana i odgojena, pa njena vaskršnja poruka glasi:

- Volim sve ljude, bez obzira na vjeru. Ja ljude samo dijelim na dobre i loše, po vjeri ljude da razlikujem ne pada mi na pamet. Samo na dobre i loše to je to.

Članice Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" vaskršnja jaja su bojile na specifičan način, u drvenoj korpi koja se spušta u kazan vrele vode sa bojama. Jaja se skuhaju, ali i dobiju crvenu boju koja simbolizira prolivenu Isusovu krv.

Takva tradicija je karakteristična za Ukrajinu, ali se odnedavno primjenjuje i u Tuzli. Korpa sa ofarbanim crvenim jajima ostavlja se u crkvi, a na dan liturgije dijeli se vjernicima i građanima i građankama Tuzle na Trgu slobode i drugim lokacijama.
 

Vesne Kraupner - vaskrs
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.