open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Verbalni sukob Miletića i Majkić zbog plaća: Imam osjećaj da nekad iz vas izlazi neko zlo
Raspravu o tome da se po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine obilježio je verbalni okršaj delegata Dušanke Majkić (SNSD) i Zlatka Miletića (nezavisni delegat).
24.03.2022. u 13:24
get url
text
Dušanka Majkić

Izmjenama i dopunama ovog zakona predviđa se povećanje koeficijenta za obračun plaća vojnicima, policajcima, državnim službenicima i namještenicima u državnim institucijama.

One su usvojene u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a predlagač je bio Klub zastupnika HDZ-a BiH.

Majkić je kometirala da je ovo predizborno.

- Ne mogu da vjerujem da takve ideje dolaze, je li iko napravio analizu. Ovaj zakon ne zaslužuje da ide po hitnom postupku – rekla je Majkić.

Miletić je pak u svojoj raspravi istakao da državni službenici više od deset godina čekaju na rješavanje problema, te da neki imaju plaću deset puta nižu od delegata, odnosno oko 460 KM.

- Kolegica Majkić pita što se sad bavimo. Pa niste htjeli ranije. Kad god se povuče, napravite neki problem. Kad možete bjesomučno trošiti pare ovih građana, po 8.000 KM mjesečno na sebe, pa kako vas nije stid da vam ljudi rade za 400 maraka. Ovo pitanje ne treba odgađati – rekao je Miletić.

Majkić je odgovorila da ne zna kako bi nazvala to što Miletić govori.

- Najblaža riječ je neozbiljnost. Jer vi maglite oči onima koji ovaj novac očekuju. Zato što vi možete danas glasati, ali povećanje neće dobiti, niste razumjeli ono što je rekao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. Nema budžeta, nema fiskalnog okvira. Kako mislite da izglasate, taj zakon se ne može ralizovati. Treba vidjeti šta učiniti da bi oni mogli realno to da dobiju. U čije ime uostalom to govorite – rekla je Majkić na šta je Miletić dobacio "kako vas nije stid".

- Vaše kritike moraju imati racionalnu podlogu, one nikad to nemaju – dodala je Majkić.

Ponovo je odgovorio Miletić.

- Milion i 200.000 maraka ste zaradili vi ovdje. Imate pare za jubilarne nagrade, otpremnine. Za sebe imate. Nemojte nam potcjenjivati inteligenciju, treći put vas upozoravam. Vrlo ste neprijatni, imam osjećaj da nekad iz vas izlazi neko zlo – odgovorio je Miletić.

Podsjetimo da budžet za 2022. godinu, o kojem je Majkić govorila, još nije urađen jer Fiskalno vijeće BiH nije usvojilo Globalni fiskalni okvir za 2022-2024. godinu. Protiv su bili članovi Fiskalnog vijeća koji dolaze iz RS-a, upravo iz SNSD-a.

Na kraju rasprave, zbog protivljenja delegata iz SNSD-a, nije usvojena hitna procedura usvajanja izmjena i dopuna Zakona o plaćama u institucijama BiH. Kolegij će se o tome kasnije usaglašavati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.