open-navfaktor-logo
search
Srbijanski kriminalac
Velja Nevolja: Vučić je bio šef, a Vulin se drogira
Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe u Srbiji poznat pod nadimkom Velja Nevolja, pojavio se jučer pred Specijalnim sudom u Beogradu gdje mu se sudi zbog sedam likvidacija te drugih teških kaznenih djela.
18.10.2022. u 19:55
get url
text

Pred sudom je izjavio da je član SNS-a, a iznio je i ozbiljne optužbe protiv predsjednika stranke, odnosno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, i srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

VEZANI TEKST - Zločini koji su zgrozili regiju: Podignuta optužnica protiv Velje Nevolje, Marka Mesara i još 29 pripadnika klana

- Ja sam član SNS-a i bio sam zadužen za Blok 45 i 50. S Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegovog ubistva, nakon čega sam ja to nastavio raditi. Činili smo razne usluge državi, poput sprječavanja mitinga, razbijanja demonstracija, ali i rušenja privatnih kuća u Hercegovačkoj ulici - rekao je Belivuk na sudu, prenosi Nova.rs.

Na početku iznošenja obrane na Specijalnom sudu Belivuk je negirao sva kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. Istakao je da su on i njegov saradnik Marko Miljković, također jedan od vođa kriminalne grupe, činili usluge za državu.

Podsjetimo, Belivukova i Miljkovićeva grupa uhapšena je početkom februara 2021. godine. Sumnja se na to da je njihova kriminalna grupa djelovala pod paravanom navijačke grupe Principi. Njima se na teret stavljaju najteža kaznena djela – ubistva, silovanje, otmice, prodaja droge i oružja.

VEZANI TEKST - Beogradski mediji: Zloglasni Velja Nevolja član SNS-a od 2011. godine, Vučića oslovljavao šefom

Belivuk je kazao da je nakon njegovog izlaska iz pritvora 2019. imao sastanak s Aleksandrom Vidojevićem, čiji je nadimak Aca Rošavi. Kako je Belivuk naveo, Vidojević mu je rekao da ga je poslao "šef" (misli se na Aleksandra Vučića) te da treba napraviti navijačku grupu jer su tada na jugu postojale tri navijačke grupe.

Potom se Belivuk osvrnuo na Vučićevu inauguraciju pa kazao da je u osiguranju ceremonije učestvovalo nekoliko navijačkih grupa. Tvrdi da su oni bili zaduženi i za dio oko same skupštine. Belivuk je naglasio da je bio u kontaktu s Vučićevim čovjekom od povjerenja Darkom Glišićem. Naveo je da mu je Glišić rekao da će s njima na vezi biti Vidojević te da je on "čovjek od povjerenja". S Vidojevićem su se viđali, tvrdi Belivuk, no u jednom trenutku su posumnjali na to da on ne prenosi Vučiću ono što mu je rečeno.

On je potom govorio i o navodnom sastanku koji je imao sa šefom, Aleksandrom Vučićem, a koji se, kako tvrdi, dogodio u stanu voditeljke Katarine Šišmanović.

VEZANI TEKST - Dijana Hrkalović: Nebojša Stefanović je prisluškivao Vučića i štitio Veljka Belivuka

Istakao je i da s Vulinom nije htio da sarađuje jer je znao da je on, kako tvrdi, konzumirao narkotike.

- Znam da se drogira, vidjeli ste i sami kako pas na granici odmah skače na njega - rekao je.

Belivuk je dodao i da je dugo radio na splavovima i da zna kako izgleda kada se neko drogira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.