"Velikodušnost" HDZ-a u Stocu: Od 46 stipendija, Bošnjacima pet, nakon 20 godina će dobiti i javnu rasvjetu

Objavljeno: 13.09.17 u 22:05 Autor: P. Z.

HDZ BiH i dalje upravlja Stocem uopće ne uvažavajući glas Bošnjaka. Nakon ponovljenih izbora još uvijek nije do kraja konstituirano niti Općinsko vijeće.

Bošnjacima pripada mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stolac FOTO: Arhiv
Bošnjacima pripada mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stolac FOTO: Arhiv

I dok Stjepan Bošković kao načelnik iz reda HDZ-a BiH odlučuje o projektima općine, zapošljavanju pripravnika, dodjeli stipendija studentima i raspodjeli novca, što se u gradu na Bregavi radi već duže od decenije, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stolac, vijećnik HDZ-a BiH Željko Babić sam saziva sjednice.

Ova pozicija je namijenjena Bošnjacima, budući da je načelnik Hrvat, no predsjedavajući još uvijek nije izabran jer nisu ispoštovani zahtjevi Bošnjaka, prije svih da se profesionalizira funkcija predsjedavajućeg.

- U općinama kao što su Jablanica, Konjic, Jajce ili Travnik imamo Hrvata na mjestu predsjedavajućeg i on ima profesionalan status. U Stocu i Čapljini, gdje su Hrvati načelnici, predsjedavajući je volonter – kazao je za Faktor Haris Baljić, vijećnik SDA. Dodao je da dopredsjedavajući saziva sjednice, a do sad ih je održano pet, potpisuje sve dokumente, odluke…

Među "pomacima" koji su napravljeni u Stocu u posljednjih godinu dana je nedavno uklanjanje spomenika koji je podsjećao na žrtve terora HVO-a u Koštanoj bolnici u Stocu. Za počiniocima se još traga.

Ljetos je općinski načelnik Stjepan Bošković donio i odluku o dodjeli stipendija studentima s područja općine Stolac u akademskoj 2016/17. godini. Od 46 dodijeljenih stipendija, Bošnjacima je dodijeljeno samo pet. Baljić kaže kako je to čak i "napredak", budući da se prethodnih godina znalo dogoditi da od 50 stipendija studenti Bošnjaci dobiju samo jednu.

- Ne mogu garantovati da se prijavilo 20 Bošnjaka. Uvid u te dokumente nemamo. Tražili smo ih na uvid, ali ih nismo dobili. Komisija je samo pregledala tu dokumentaciju i napravila spisak prijavljenih, a načelnik je donio konačnu odluku. Isto je bilo i kod prijema pripravnika – kazao je Baljić za Faktor.

Inicijativa za Stolac, lista iza koje su stali SDA i SDA kao i druge druge probosanske stranke, osvojila je sedam mandata, lista HDZ-a BiH jednog vijećnika više, jednog vijećnika osvojila je zajednička lista HSP-a BiH i HDZ-a 1990, a tu je i nezavisni vijećnik Vidoje Maslać.

Iz Inicijative za Stolac inzistiraju i da, u skladu sa izbornim rezultatima, u javna preduzeća i ustanove kojima je općina osnivač budu imenovani i Bošnjaci. Od izbora naovamo u Stocu je imenovan i direktor JU Radimlja Stolac, odnosno produžen je mandat dugogodišnjem direktoru Anti Vujnoviću.

- Tražili smo dogovor sa HDZ-om BiH oko toga, ali nikakvih promjena nema. Tek je u Općini primljeno nekoliko pripravnika Bošnjaka. Bukvalno najvidljivija promjena je to što počelo uvođenje javne rasvjete u bošnjačka povratnička naselja – kazao je Baljić za Faktor.

On ne očekuje da će se situacija u Stocu promijeniti, čak ni da će predsjedavajući Općinskog vijeća, pozicije koja pripada Bošnjacima, ikad biti izabran. Dodao je da u HDZ-u BiH smatraju da općina na ovaj način može funkcionirati "osim ako ne bude nekih dogovora s viših nivoa vlasti, jer se mi na lokalnom nivou sigurno nećemo dogovoriti".