Institut "Yunus Emre", koji već deset godina aktivno djeluje u Bosni i Hercegovini, doprinosi sve većem broju govornika turskog jezika zahvaljujući certificiranim kursevima koje organizuje u svojim centrima u Sarajevu, Mostaru i Fojnici.

Direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo Mehmet Akif Yaman je izjavio da su vrata Instituta otvorena za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i koji žele učiti turski jezik. Dodao je i da se nastava održava u moderno opremljenim učionicama sa pametnim tablama i uz rad sa stručnim nastavnim kadrom.

Kurs turskog jezika se sastoji od 12 pojedinačnih nivoa od kojih svaki traje tri mjeseca, odnosno 72 sata. Učenici koji posjeduju znanje iz turskog jezika mogu se testirati u Institutu svakim radnim danom od 14 do 15 sati.

Yaman je također izjavio kako upis na kurs turskog jezika i dalje traje, te da će nastava početi 7. oktobra 2019. godine. Naglasio je kako će učenici koji pohađaju kurs imati priliku da besplatno učestvuju u raznim kulturno-umjetničkim aktivnostima koje se organizuju tokom cijele godine u njihovim centrima.

Istakao je da kurseve turskog jezika pohađaju polaznici svih starosnih grupa i zanimanja, kao i studenti turkologije za koje je obezbijeđen određeni popust.

Prema Yamanovim riječima, sve više ljudi uči turski jezik s ciljem pronalaska posla, te je broj polaznika kursa turskog jezika svake godine sve veći. Kao pokazatelj za to, naveo je i povećan broj investicija iz Turske.

Pored toga, kako je rekao Yaman, veliki broj polaznika kursa turskog jezika ima priliku besplatno učestvovati na Ljetnoj školi turskog jezika i na taj način bliže upoznati turski jezik i kulturu.

Direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu je dodao i da širom Bosne i Hercegovine vlada veliko interesovanje za kurseve turskog jezika. Samo u Institutu "Yunus Emre" u Sarajevu u jednom ciklusu kurs pohađa više od 300 polaznika. Yaman je naglasio da je broj mjesta ograničen, te da svi zainteresovani trebaju požuriti s prijavom.

Na kraju je dodao da, pored kursa turskog jezika, Institut nudi konverzacijski kurs, radionicu prevođenja, te kurs turskog jezika za djecu.

Kursevi se održavaju radnim danima i vikendom, a na polaznicima je da izaberu ono što im najviše odgovara.