open-navfaktor-logo
search
Luka Sarayburn
Veliko interesovanje građana za obilazak najvećeg turskog ratnog broda TCG Anadolu
Veliki broj građana u Istanbulu posjetio je najveći turski ratni brod TCG Anadolu koji je ranije ovog mjeseca zvanično isporučen Turskoj ratnoj mornarici, a koji je pristao u istanbulsku luku Sarayburnu.
17.04.2023. u 15:33
get url
text

Građani su pokazali ogromno interesovanje za ratni brod, koji je otvoren za posjetioce. Mnogi su iskoristili priliku pa su sa obližnjih lokacija mobilnim telefonima slikali najveći turski ratni brod. Mnogi građani stajali su u redu na ulazu u luku kako bi posjetili brod. Zbog interesovanja građana napravljene su velike gužve na ulazu u luku. Nisi krili ponos i oduševljenje zbog TCG Anadolu, koji je prvi ratni brod u svijetu u svojoj kategoriji na koji mogu slijetati i poletjeti najveći i najteži helikopteri i bespilotne letjelice.

- Ovo je proizvod fuzije države i nacije. Dokle god smo zajedno, možemo mnogo postići - rekao je Nusret Gur, koji je došao iz Konye da vidi brod.

Među posjetiocima je bio i Faruk Tuncer.

- Ovim je počelo, nadam se da će se serija nastaviti. Jako smo ponosni kao nacija - izjavio je Tuncer.

{$galerijaFotografija}

Brod je otvoren za posjete do 23. aprila, a zatim će 24. aprila proći Istanbulskim moreuzom kako bi pozdravio građane. Turska je jedna od deset zemalja koje dizajniraju, razvijaju i održavaju vlastiti ratni brod.

Izgradnja ratnog broda TCG Anadolu počela je u aprilu 2016. i završena ove godina. Oko 70 posto ratnog broda izgrađeno je lokalnim kapacitetima. Brod TCG Anadolu može prebaciti jedinice veličine bataljona na određenu lokaciju uz vlastitu logističku podršku, bez potrebe za podrškom matične baze. Izgrađen u istanbulskom brodogradilištu Sedef, ovaj ratni brod može prevoziti helikoptere, dronove, kopnena vozila, laka ratna plovila i osoblje. Ratni brod TCG Anadolu je dug 231 metar i širok 32 metra, a može prevoziti teret od oko 27 hiljada tona.

brod.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.